Viquipèdia:Viquitrobada Perpinyà juny 2009

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Rencontre bilingue catalan/français de viquipedistes à Perpignan La date et le lieu sont fixés. il ne manque plus qu'à signaler qui vient. Ajoutez les sujets que vous croyez intéressants. Invitez des non-wikipédiens qui sont intéressés à le devenir.

Trobada bilingüe català/francès de viquipedistes a Perpinyà La data i el lloc estan fixats. Nomes falta que s'apuntin els participants. Afegiu els temes que cregeu interessants. Convideu no viquipedistes interessats en ser-ho.

Date/Data[modifica]

Samedi 20 juin 2009 12:30/Dissabte 20 de juny de 2009 12:30

Llàstima que, segurament, molt pocs l'han sabut! Penseu a contactar com a mínim la premsa en català nord-catalana (Ràdio Arrels, Vilaweb C N, Nettv.cat, el punt C.n (hebdo)...) Espero que ho tornareu a fer aviat i avisant los (Veig que l'heu previst, molt bé, al Casal -centre cultural català- de Perpinyà) NordistaCat

Lieu/Lloc[modifica]

Perpignan, Maison des Pays Catalans de l'Université de Perpignan

Perpinyà, Casa dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà.

Université de Perpignan Via Domitia - 52 avenue Paul Alduy - 66860 Perpignan Cedex

Sujets/Temes[modifica]

  • Promotion de Wikipédia en Catalogne Nord./Promoció de la viquipèdia a la Catalunya Nord.
  • Contenus sur la Catalogne Nord à fr.wikipedia et à ca.wikipedia/Continguts sobre la Catalunya Nord a fr.wikipedia i a ca.wikipedia.
  • Associació d'Amics de la viquipèdia. Wikimédia France.

Participants[modifica]

També ha vingut en Capsot i 6 no viquipedistes (encara).

Resum de la trobada[modifica]

Ha estat una trobada singular i profitosa. Ha coincidit amb el cap de setmana d'eleccions municipals, hi havia tot d'actes ludics organitzats a Perpinyà: Cantada d'havaneres, Caragolada a la plaça, Gegants... No hem pogut trobar-nos tots a l'hora, a cada un li anava be en moments diferents i al final hem fet 4 minitrobades: 1) Al casal dels Països Catalans de la Universitat de Perpinyà; 2) al Departament de Sociolingüística també de la UdP amb els següents assistents: Maria Grau, Domenec Bernardo, Gentil Puig-Moreno, Carles Prat, Joan Pere Taguet, Joan Ramon Gomà i Jordi Coll; 3) a la "Taverne de Maître Kanter" (tot dinant); i 4) a "Le Cafe de la Poste" tot prenent el cafè.

S'ha analitzat la situació de la viquipèdia i del català a la Catalunya del Nord. La situació és molt feble tant del coneixement i ús del català com la participació en la viquipèdia en català i en francès. Pel que fa al català només un 17,10% dels naturals de la Catalunya Nord diu saber escriure el català. La situació és més greu a Perpinyà que no pas a les localitats més petites. La oportunitat ve de que el 75% voldria que els seus fills aprenguessin el català.

S'ha analitzat la possibilitat que la viquipèdia i els projectes germans contribueixin a l'aprenentatge del català. En concret cal promoure la creació i adaptació de material docent (viquillibres o viquitext?) per aprendre català adaptat a les necessitats de la Catalunya Nord. Acostumen a fer servir material extret del Xtec però aquest material està fet pensant amb les necessitats de la Catalunya Sud i a la Catalunya Nord els infants aprenen el català més tard, així el nivell de català a 12 anys a la Catalunya Nord és similar al nivell als 8 anys al Sud, però els temes del material del Xtec no són interessants pels de 12 anys. Cal demanar l'alliberament de material del Xtec i fer-ne treballs derivats tot adaptant-lo a les necessitats del nord.

2 dels assistents que encara no són viquipedistes ja han concretat que en vriullop els farà sessions particulars per aprendre a editar la viquipèdia i començaran a editar.

També s'ha analitzat la necessitat d'actuacions de la Associació d'amics de la Viquipèdia per promocionar els projectes viquimedia. 3 dels assistents a la reunió han manifestat la intenció de fer-se membres de la associació i d'ajudar a organitzar la delegació de la Catalunya Nord.

S'ha acordat organitzar dues presentacions de la viquipèdia i dels projectes germans. Una amb la col·laboració del Centre Cultural Català del Vallespir i per l'altre es parlarà amb el Centre Cultural Català Casal Jaume I de Perpinyà.

Bilan de la rencontre[modifica]

Ce fut une rencontre singulière et enrichissante. Notre rencontre a coïncidé avec le weekend des élections municipales, il y avait beaucoup de célébrations ludiques organisées à Perpignan: le chant d'habaneras, des repas à base d'escargots, des géants... Nous n'avons pas pu nous retrouver tous en même temps, car chacun n'était disponible qu'à des moments différents. En fin de compte nous avons fait quatre mini-rencontres: 1) A la Maison des Pays Catalans de l'Université de Perpignan; 2) au Département de Sociolinguistique, ainsi qu'à l'UPVD avec: Maria Grau, Domenec Bernardo, Gentil Puig-Moreno, Carles Prat, Joan Pere Taguet, Joan Ramon Gomà i Jordi Coll; 3) à la Taverne de Maître Kanter (tout en déjeunant); et 4), au Café de la Poste, autour d'un café.

Nous avons analysé la situation de la Viquipèdia et du catalan en Catalogne Nord. Elle est très défavorable au catalan aussi bien en ce qui concerne sa connaissance et son usage que pour la participation aux Wikipédias en catalan et en français. Quant au catalan, seulement 17,10% des natifs de la Catalogne Nord disent savoir écrire le catalan. La situation est plus grave à Perpignan que dans les communes plus petites. Toutefois il y a de l'espoir vu que 75% des habitants de la Catalogne du Nord voudraient que leurs enfants apprennent le catalan.

A été ensuite envisagée la possibilité que la Viquipèdia et ses projets frères contribuent à l'apprentissage du catalan. Plus concrètement, il faut promouvoir la création et l'adaptation de matérial d'éducation (Wikilivres ou Wikisource?) pour apprendre le catalan tout en l'adaptant aux besoins de la Catalogne du Nord. En général utilise c'est du matériel extrait du Xtec qui est utilisé, mais ce matériel répond essentiellement aux besoins de la Catalogne Sud. En Catalogne du Nord, les enfants apprennent le catalan plus tard, et de ce fait le niveau de catalan d'un enfant de 12 ans en Catalogne du Nord est comparable à celui d'un élève de 8 ans au Sud et qui plus est les sujets du matériel du Xtec ne sont pas intéressants pour les enfants de 12 ans. Il faut donc demander la libération de matériel du Xtec et en faire des oeuvres dérivées tout en l'adaptant aux besoins du Nord.

Deux des assistants qui ne sont pas encore des wikipédiens se sont déjà mis d'accord sur le fait que vriullop leur donnera des cours particuliers pour apprendre à éditer la Viquipèdia et commenceront à éditer.

On a analysé aussi le besoin d'interventions de l'Associació d'amics de la Viquipèdia afin de promouvoir les projets Wikimédia. Trois des assistants à la réunion ont manifesté leur intention de devenir membres de l'Association et de contribuer à organiser la délégation de la Catalogne du Nord.

Nous nous sommes mis d'accord afin d'organiser deux présentations de la Viquipèdia et de ses projets frères. L'une d'entre elles se fera en collaboration avec le Centre Cultural Català del Vallespir et l'autre devrait être organisée avec le Centre Culural Català Casal Jaume I de Perpinyà.