Viquiprojecte:Art públic

De Viquipèdia
Logo
Drecera:
VP:WLPA

Aquest és un projecte sobre l'art públic, emmarcat en les activitats de la iniciativa internacional Wiki Loves Public Art. Es tracta d'inventariar les obres d'art públic, o art al carrer, amb les seves dades bàsiques, desenvolupar articles sobre obres i artistes, i aconseguir fotografies per il·lustrar-ho.

Aquest projecte sorgeix de Viquiprojecte:Monuments, dedicat al patrimoni arquitectònic, seguint la mateixa pauta però enfocat a un tipus d'art diferent que inclou els monuments commemoratius. Altres projectes relacionats són Viquiprojecte:Arts visuals i Viquiprojecte:Artistes Visuals.

Criteris[modifica]

S'entén per art públic tot tipus d'obra d'art dissenyada per a ser exposada en un espai públic de forma que sigui accessible a tothom. Art públic tradicional són els monuments commemoratius o l'escultura artística al carrer, però pot incloure arts aplicades al mobiliari urbà, elements d'arquitectura o manifestacions creatives d'arts visuals. En qualsevol cas, cal que les fonts fiables l'identifiquin com a obra d'art.

Les dades bàsiques per inventariar l'art públic són el títol, l'autor (si és conegut), la data (de creació o en el seu defecte d'inauguració) i la localització. Es poden complementar amb una breu descripció que ajudi a identificar-lo, el material i les coordenades geogràfiques de la localització. Vegeu les plantilles comunes {{Capçalera art públic}} i {{Filera art públic}}.

Per al control intern del projecte, incorporant totes les obres en una base de dades, és imprescindible assignar un codi únic. Com que no existeix cap catàleg central d'art públic, sinó alguns inventaris a nivell municipal, el codi consta del prefix territorial del municipi, seguit d'una barra inclinada (per exemple per Barcelona "08019/") i el codi de l'obra. Per a aquest últim s'utilitzarà el codi existent en l'inventari o en el seu defecte un ordre correlatiu segons aparegui en la font utilitzada.

Llistes[modifica]

Disponibles:

Vegeu Viquiprojecte:Monuments/Art públic/Fonts per altres possibilitats a desenvolupar.

Articles[modifica]

A desenvolupar

Fotografies[modifica]

El maig del 2013 es va fer un concurs sobre l'art públic de Barcelona. Vegeu:

Queda pendent la decisió sobre noves campanyes.

Cal tenir en compte que moltes obres són contemporànies amb drets d'autor vigent. Una activitat és identificar quines obres entren en el concepte de llibertat de panorama o bé són de domini públic per haver caducat els drets d'autor. Vegeu Viquipèdia:Fotografies d'obres d'art.