Viquiprojecte:L'Hospitalet/2020

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Viquiprojecte:L'Hospitalet
Viquipedista resident 2020
Amb el suport de
Coordinació: Konkordia i Amical Wikimedia
Inici Viquimarató #DonesLH

Antecedents[modifica]

Des de la tardor de 2019 un membre d'Amical Wikimedia -l'usuari Konkordia- és el viquipedista resident de Torre Barrina, a l'Hospitalet. Inicialment les seves tasques se centraren en la realització de tallers periòdics d'introducció a l'edició de la Viquipèdia, així com en l'establiment de contactes amb potencials aliats per tal d'emprendre noves accions encaminades a donar a conèixer la Viquipèdia, els seus projectes germans i les seves possibilitats als veïns de la ciutat.

Proposta d'activitats pel 2020[modifica]

Bona part del nostre interès se centra tant en l'objectiu d'eixamplar el públic objectiu de les nostres propostes com de diversificar escenaris on aquestes es duen a terme. Amb aquests propòsits a l'horitzó, des de Torre barrina es proposa la celebració d'un acte presencial al trimestre, tot unint forces amb diversos agents locals que focalitzen diverses àrees d'interès. Per tal d'incentivar la participació es podria valorar la creació d'una mena de carnet on es recompensés la participació a 2, 3 o 4 de les activitats proposades.

Trimestre Mes (proposta) Temàtica
1 Març Gènere (dones escriptores)
2 Juny Esports
3 Setembre Patrimoni
4 Desembre L'Hospitalet

Desglossament[modifica]

Primer trimestre[modifica]

Aprofitant la commemoració del dia internacional de les dones es proposa que l'acte presencial del primer trimestre orbiti al voltant del gènere. L'esdeveniment podria prendre la forma d'una viquimarató convencional encaminada a millorar la informació disponible a la Viquipèdia sobre escriptores relacionades amb l'Hospitalet, tot vinculant-ho a la iniciativa l'Hospitalet escriu. En aquesta línia, es podria convocar a les autores locals a l'espai on es realitzi l'activitat per tal de fer-los una bona fotografia i enregistrar un tall de veu on elles mateixes es presentin o bé llegeixin un fragment d'alguna de les seves obres.

Segon trimestre[modifica]

El 2020 és any olímpic, i del 24 de juliol al 9 d'agost se celebraran els Jocs Olímpics d'estiu a Tòquio. Es proposa que l'acte presencial del segon trimestre estigui dedicat als esports i que en lloc de millorar el contingut textual a la Viquipèdia aquest cop el protagonisme sigui per Wikimedia Commons, el repositori multimèdia del qual es nodreixen la Viquipèdia i els seus projectes germans, per bé que els materials que allotja estan a disposició de tot aquell que ho desitgi.

La nostra proposta passa per recollir material multimèdia que visualitzi els diversos clubs i entitats esportives de l'Hospitalet, des de fotografies que il·lustrin la pràctica esportiva (entrenaments, competicions, instal·lacions, tècniques) fins a petits vídeos o imatges animades que permetin il·lustrar i facilitin la comprensió de diversos aspectes del reglament de cadascun dels esports que es practiquen a la ciutat. La iniciativa es podria vehicular en forma de concurs amb diverses categories (edat, temàtica, tipologia de material generat...) i on es preveiés la celebració d'una jornada presencial de càrrega, categorització i aprofitament dels materials aportats a la Viquipèdia, per exemple.

Vegeu les imatges sobre esport a l'Hospitalet actualment disponible a Wikimedia Commons.

Tercer trimestre[modifica]

El tercer trimestre es tanca al setembre, un mes tradicionalment dedicat al patrimoni en tant que és quan se celebren les Jornades Europees del Patrimoni. A la Viquipèdia i els seus projectes germans, aquesta iniciativa s'ha vehiculat durant molts anys a través de les campanyes i concursos Wiki Loves Monuments, i recentment s'ha apostat per reinventar aquest model. No obstant això, es proposa la celebració d'una campanya encaminada a obtenir fotografies de tots els béns d'interès històric, artístic i arquitectònic de la ciutat, així com altres elements d'interès (fonts, monuments i obres art públic, etc). Aquesta proposta es podria vehicular a través de Monumental, una eina que mostra aquells monuments presents a Wikidata (un projecte germà de la Viquipèdia consistent en una gran base de dades estructurades elaborada col·laborativament) i anima a l'usuari a completar-ne la informació disponible. L'esdeveniment pot prendre un caràcter més aviat lúdic i exterior (de nou, un concurs o una passejada fotogràfica per recollir imatges mancants) o bé més pausat i assimilat al d'una viquimarató tradicional, encaminada a millorar continguts tant a la Viquipèdia com a Wikidata.

Quart trimestre[modifica]

Ens agradaria aprofitar l'esdeveniment presencial del quart trimestre per donar a conèixer un altre dels projectes germans de la Viquipèdia, Viquitexts. Essencialment, Viquitexts és una gran biblioteca de textos publicats que ja són domini públic (grosso modo, s'han publicat fa més de 100 anys), els quals s'han digitalitzat, han estat llegits per un escànner OCR i la transcripció resultant ha estat corregida i validada col·laborativament per voluntaris.

Si fos possible, es podria dedicar l'activitat presencial del quart trimestre a transcriure col·lectivament un document o una publicació relacionada amb l'Hospitalet que ja estigui al domini públic.

Altres propostes[modifica]

La flexibilitat és total pel que fa a temàtiques: convé localitzar focus d'interès i col·lectius interessats en dur a terme una activitat fàcilment "viquificable", on aquesta transformació no impliqui distorsionar el plantejament inicial de l'esdeveniment ni una complicació o càrrega de feina addicional. El nostre propòsit és palesar que la participació a la Viquipèdia i els seus projectes germans -és a dir, a favor del coneixement lliure i lliurement accessible- no és quelcom afegit a la quotidianitat de cadascú, sinó que de fet ja en forma part i només cal constatar-ho.

Propostes alternatives
  • Viccionari: marató d'introducció d'accepcions, traduccions a altres idiomes, etc.
  • Viquidites: marató de parèmies i dites populars relacionades amb l'Hospitalet de Llobregat

Concreció de les activitats a realitzar[modifica]

Primer trimestre[modifica]