Viquipèdia:Patrulla de canvis recents

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Drecera:
VP:PCR

La Viquipèdia ofereix la possibilitat de patrullar (revisar) tots els articles o canvis nous (edicions) i marcar-los com a patrullats (supervisats). Poden fer-ho tots els usuaris amb més de 4 dies d'antiguitat. L’objectiu d'aquesta tasca és augmentar la fiabilitat de la Viquipèdia, ja que qui fa el canvi i qui l'aprova no són la mateixa persona.

Aquesta pàgina vol consensuar els criteris per marcar les edicions com a patrullades. Recordeu que cal aplicar-los amb flexibilitat i fent ús del sentit comú.

Podeu veure les edicions ja patrullades al Registre de supervisió. (NOTA: Els administradors, els usuaris autopatrullats i els bots marquen automàticament com a patrullades les seves edicions.)

Es marcaran com a patrullats (supervisats) els articles o pàgines correctes o acceptables, és a dir, que no necessitin cap intervenció urgent.

En canvi, als articles amb alguna mancança greu, primer se’ls posarà una plantilla indicant la mancança i després es podran marcar com a patrullats. Es posarà plantilla i es marcarà com a patrullats els articles:

  • que compleixin les condicions per ser destruïts immediatament. S’utilitzarà la plantilla {{supressió}}.
  • que necessitin millores. Això inclou, entre altres coses: errors importants de format, manca d'enllaços interns, manca de categories, manca d'interviquis, traduccions automàtiques o mal fetes i mala ortografia. S’utilitzarà la plantilla {{millorar}}.
  • amb contingut sospitós de ser publicitari o no rellevant. S’usarà la plantilla {{Falta verificar admissibilitat}}. En casos greus es pot considerar la possibilitat d'esborrar-lo o demanar-ne la destrucció immediata: {{destrucció}}.
  • amb aparença d’haver estat copiats d'una pàgina web quan s'hagi intentat trobar la font original. Si es troba la font original, s’utilitzarà la plantilla {{copyvio}}. NOTA: Sol ser efectiu cercar al Google una frase sencera de l'articl.
  • repetits. S’usarà la plantilla {{duplicat}} o bé es redigiran a l'article existent. NOTA: Es recomana sospitar dels articles nous sobre temes importants, sobretot si tenen un nom que no segueix la guia Viquipèdia:Anomenar pàgines.
  • que hagin de portar una infotaula, quan en tinguin una, encara que de moment no contingui informació.
  • amb noms incorrectes (d'acord amb Viquipèdia:Anomenar pàgines), quan s'hagin reanomenat o quan se n’hagi demanat el reanomenament a Viquipèdia:Petició als administradors.
  • amb múltiples noms possibles, un cop s'hagin creat les redireccions necessàries (feu servir l'eina Què hi enllaça per comprovar si les redireccions existeixen). En particular, cal vigilar que hi hagi redireccions des dels sinònims comuns del nom. També, en el cas de nous articles d'éssers vius que portin per títol el nom comú, cal que tinguin redirigit el nom científic. Si l'editor que revisa l'article no pot o no vol fer les redireccions, convindria afegir-hi la plantilla {{millorar|Falta redirigir-hi els sinònims}} o un missatge semblant.
  • que siguin esborranys. Es farà servir la plantilla {{esborrany}} o alguna de les seves variants.

Les accions esmentades són les mínimes per poder marcar l'article com a patrullat, ja que amb les plantilles els articles entren a Categoria:Manteniment, on seran arreglats o destruïts dins el marc del Viquiprojecte:Manteniment de la Viquipèdia.

Particularitats[modifica]

Patrullatge per error[modifica]

La marca de patrullat no es pot treure un cop posada. En cas de posar-la per error, expliqueu-ho a la pàgina de discussió.

No sé què fer[modifica]

En cas de no estar segurs de quina acció emprendre davant un article nou, o quan no sapiguem si les accions empreses seran suficients, el més recomanable és deixar l'article sense patrullar perquè s'ho miri algú més i explicar-ho mitjançant un comentari a la discussió de l'article.

Mancances puntuals[modifica]

Si es detecten mancances puntuals i es poden corregir, es recomana fer-ho. Si no les corregim, almanco hem d'indicar-ho perquè quedi la mancança especificada i algú altre la pugui corregir.

Moltes mancances[modifica]

En canvi, per articles amb moltes mancances, sobretot aquells tan deficients que sigui previsible que acabin esborrats, estalviareu feina si els marqueu amb {{millorar}} i afegiu una breu explicació a la seva pàgina de discussió. També seria convenient que, si és el cas, s'informi al creador, mitjançant un recordatori, de les mancances de l'article.

Articles recents[modifica]

Pels articles creats de fa poc, abans de marcar-los amb plantilles comproveu a l'historial que l'usuari que els ha creat no hi estigui treballant encara i l'estat actual no sigui només transitori. En aquests casos convé deixar-los sense patrullar i tornar-hi al cap d'una estona (o deixar-los perquè hi passi algú altre més tard).

Marcarem com a patrullades aquelles categories noves que compleixin els següents requisits:

  • Contenguin almenys cinc articles.
  • Tenguin un nom adequat a les polítiques.
  • Siguin subcategoria d'almenys una altra categoria.

Quan una categoria contengui menys de cinc articles, usarem la plantilla {{5 articles-categorització}}.

Marcarem com a patrullades aquelles plantilles noves que compleixin els següents requisits:

Amb la resta de canvis recents possibles procedirem de la mateixa manera que en el cas dels articles nous.

És a dir, d'una banda, marcarem com a patrullades les edicions acceptables que no requereixin cap intervenció. I, de l'altra, a les modificacions amb alguna mancança greu primer se'ls posarà una plantilla indicant la mancança i després es podran marcar com a patrullades.

Marcarem com a patrullades les edicions que compleixin tots els requisits següents:

  • que no siguin vandàliques. En cas de ser-ho, es revertiran primer i després es marcaran com a patrullades.
  • que no incloguin canvis clarament contraris al consens de l'article. En cas de ser-ho, es revertiran primer i després es marcaran com a patrullades.
  • en què no s'hagi esborrat informació injustificadament. En cas que d'haver-se fet, es revertirà primer i després es marcarà com a patrullada.
  • que no siguin reversions injustificades d'altres canvis.  En cas de ser-ho, es revertiran primer i després es marcaran com a patrullades. NOTA: Assegureu-vos d'actuar amb coneixement de causa per evitar entrar en una guerra de reversions.
  • que no siguin enllaços externs propagandístics que no aportin informació enciclopèdica sobre el tema de l'article. Col·loqueu-hi la plantilla {{Enllaços externs}} o comenteu-ho a la discussió de l'article.

Vegeu també[modifica]

Llista de viquipedistes patrullaires[modifica]

Per patrullar els canvis recents no cal apuntar-se enlloc ni cap permís especial (n'hi ha prou amb obrir els canvis recents i començar a repassar tot el que us cridi l'atenció, especialment si encara no està marcat com a patrullat) però si feu aquesta feina habitualment potser voleu afegir-vos a aquesta llista: