Viviano Codazzi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaViviano Codazzi
Biografia
Naixement1604 Modifica el valor a Wikidata
Bèrgam (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort5 novembre 1670 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Roma Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Roma (1647–1670)
Nàpols (1634–1647)
Roma (1620–1634) Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènereBarroc Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsNiccolò Codazzi Modifica el valor a Wikidata

Viviano Codazzi (c.1604-1670) va ser un pintor barroc italià especialitzat en paisatges i perspectives arquitectòniques, actiu principalment a Roma i Nàpols.

Biografia[modifica]

Nascut a Bèrgam, també és conegut com a Viviano Codagora o il Codagora. Cap a 1620 va abandonar la seva ciutat natal i en 1634 se li documenta a Nàpols, on va estudiar amb Cosimo Fanzago. A Nàpols va treballar amb Domenico Gargiulo en la pintura de paisatges fantàstics, especialitzant-se Codazzi en les perspectives arquitectòniques i paisatges amb ruïnes, i Gargiulo en les figures. Després de la revolta Masaniello es va traslladar a Roma, on va mantenir aquest tipus de col·laboració amb Antoine Gobau, Michelangelo Cerquozzi, Jan Mel, Filippo Lauri i Vicent Giner.

El seu estil es va veure molt influenciat pel nombrós cercle de pintors holandesos actius a Roma, conegut com els bamboccianti, al cap es trobava Pieter van Laer. El seu fill, Niccolò Codazzi (1642-1693), va ser també pintor de "vistes".

A Codazi se'l reconeix com un dels primers pintors italians de vistes arquitectòniques i paisatges en ruïnes, les anomenades vedute, tant de caràcter fantàstic, capritxos arquitectònics, com realistes, amb les quals exercirà una gran influència en Canaletto i Bernardo Bellotto. La seva vista de la Basílica de Sant Pere a Roma, el 1630, és una de les últimes representacions de la façana sense la columnata de Bernini.

En contrast amb els paisatges heroics dels pintors bolonyesos i els francesos naturalitzats a Roma, seguidors de Annibale Carracci, els paisatges de Codazzi interpreten imaginativament construccions i ruïnes, però guardant sempre cert grau de versemblança, manejant la il·luminació per obtenir efectes expressius d'edificis en aparença antics, poblats per petites figures de gent senzilla, sovint pintades pels seus col·laboradors.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Viviano Codazzi