Volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

VICA és un acrònim (en anglès, VUCA: volatiliy, uncertainty, complexity and ambiguity) que es fa servir per descriure o reflectir la volatilitat, incertesa, complexitat i ambigüitat de les condicions i situacions generals. Es va començar a fer servir a la dècada dels 90, i prové de vocabulari militar.[1] S'està fent servir per tractar idees emergents en lideratge estratègic, aplicable a un ampli camp d'organitzacions,[2] des de les empreses fins a les institucions educatives.[3]

El significat de cada element de l'anàlisi VICA serveix per reforçar el seu caràcter estratègic per a prediccions i per a reflexions, i també per estudiar el comportament de grups i d'individus en organitzacions.[4]

  • V: volatilitat - la natura i la dinàmica del canvi, i la natura i la velocitat de les forces del canvi i dels catalitzadors del canvi.
  • I: Incertesa (anglès: U d'Uncertainty) - La manca de predictibilitat, la possibilitat de sorpresa, i el sentit de consciència i de comprensió dels fets.
  • C: Complexitat - La multiplicitat de forces, la confusió de coses, i el caos i confusió que envolten una organització.
  • A: Ambigüitat - La vaguetat de la realitat, els potencials errors de lectura, i els significats múltiples de les condicions, a més de la confusió de causes i efectes.

Per a la majoria de les organitzacions contemporànies -ja siguin de negoci, militars, educatives, governamentals o d'altre tipus- VUCA és un codi de pràctica per a la consciència i la preparació. Més enllà de la simple sigla és un conjunt de coneixements que s'ocupa dels models d'aprenentatge per a la preparació, l'anticipació, l'evolució i la intervenció.[5]

Referències[modifica]

  1. Stiehm, Judith Hicks; Townsend, Nicholas W. The U.S. Army War College: Military Education in a Democracy. Philadelphia: Temple University Press, 2002, p. 6. ISBN 1-56639-960-2 [Consulta: 8 novembre 2015]. 
  2. Wolf, Daniel. Prepared and Resolved: The Strategic Agenda for Growth, Performance and Change. Grand Rapids, MI: dsb Publishing, 2007, p. 115. ISBN 978-0979130007 [Consulta: 8 novembre 2015]. 
  3. «Fingertip Knowledge». Converge Magazine, 34, Juny 2007.
  4. Johansen, Bob. Get There Early: Sensing the Future to Compete in the Present. San Francisco, CA: Berrett-Koehler Publishers, Inc., 2007, p. 51-53. ISBN 978-1-57675-440-5. 
  5. Abidi, Suhayl; Joshi, Manoj. The VUCA company. Mumbai, India: Jaico Publishing House, 2015. ISBN 978-81-8495-662-7.