WikiWikiWeb

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de lloc webWikiWikiWeb
URLc2.com/cgi/wiki
EpònimWiki Wiki Shuttle (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
TipusWiki enfocat als patrons de disseny de programari
RegistreNo implementat; s'hi pot editar amb qualsevol nom i crear-hi una pàgina d'usuari
Temapatró de disseny Modifica el valor a Wikidata
LlenguaAnglès
PropietariCunningham & Cunningham, Inc.
CreadorWard Cunningham
LlançamentMarç 25, 1995; fa 29 anys (1995-03-25)
Lloc de constitucióPortland, Oregon
EstatActiu (indefinidament només de lectura des de l'1 de febrer del 2015)
Ward Cunningham el 2011

WikiWikiWeb és el primer wiki de la història, és a dir, el primer lloc web modificable pels usuaris. El va posar en marxa el 25 de març del 1995 el seu inventor, el programador Ward Cunningham, com a complement del Portland Pattern Repository, un lloc web sobre patrons de disseny de programari. Al principi, el nom WikiWikiWeb també era el del motor wiki que feia anar el lloc web, escrit en el llenguatge de programació Perl, però més endavant el programa es va rebatejar com a "WikiBase". Sovint, els seus usuaris anomenen el lloc simplement "Wiki", i entre els usuaris pioners de la xarxa de wikis que es va anar creant hi havia la convenció que, quan s'utilitzava la paraula amb majúscula inicial, era sempre en referència al lloc original.

Història[modifica]

El programa i el lloc web els va desenvolupar durant el 1994 Cunningham per facilitar l'intercanvi d'idees entre programadors. El concepte es basava en les idees desenvolupades a les "piles" de HyperCard que Cunningham havia creat al final dels anys 1980.[1][2][3] El 25 de març del 1995 va instal·lar el programa a c2.com, el lloc web de la seva empresa (Cunningham & Cunningham). Se li va acudir el nom WikiWikiWeb en recordar que un treballador del mostrador de l'Aeroport Internacional de Honolulu li havia dit que agafés el Wiki Wiki Shuttle, una línia d'autobús llançadora que circula entre les terminals de l'aeroport. "Wiki Wiki" és una reduplicació de "wiki", una paraula hawaiana que vol dir 'ràpid'.[4] La intenció de Cunningham era fer que els usuaris poguessin modificar ràpidament les pàgines del lloc web, així que primer va pensar anomenar-lo "QuickWeb" ("web ràpid"), però després va canviar d'idea i li va posar "WikiWikiWeb".

A Maig 2015, la pàgina WelcomeVisitors ("benvinguts, visitants") de WikiWikiWeb contenia la descripció següent en anglès:

Benvinguts a WikiWikiWeb, també conegut com el wiki de Ward o simplement Wiki. Moltes persones van tenir la seva primera experiència amb els wikis aquí. Aquesta comunitat ha existit des del 1995, i està formada per moltes persones. Sempre acceptem nouvinguts que hi aportin contribucions valuoses. Si no heu utilitzat mai un wiki, prepareu-vos per un petit XocCultural. La bellesa de Wiki consisteix en la llibertat, la simplicitat i el poder que dona. Aquest lloc web s'enfoca principalment a PersonesProjectesIPatrons del DesenvolupamentDeProgramari. No obstant, és més que una simple HistòriaInformalDeLesIdeesDeLaProgramació. Va començar així, però el tema ha creat una cultura i una IdentitatDramàtica pròpia. Tot el contingut de Wiki és una ObraEnProcés. Més que altra cosa, això és un fòrum on les persones comparteixen idees! Va canviant a mesura que la gent va i ve. Molta de la informació que hi ha és subjectiva. Si esteu cercant un lloc específicament de consulta, proveu a WikiPèdia; WikiNoÉsWikipèdia!

A WikiWikiWeb, els hiperenllaços entre pàgines es creen unint paraules amb majúscula inicial, una tècnica coneguda com a CamelCase. Aquesta convenció de format en el wikitext encara la segueixen alguns motors wiki més recents, mentre que d'altres, com ara el programa MediaWiki, que fa funcionar Wikipèdia, permeten els enllaços sense CamelCase.

El desembre del 2014, WikiWikiWeb va patir l'atac de vàndals, i ara és en un estat de només lectura.[5] El dia 1 de febrer del 2015, Cunningham va anunciar que Wiki s'havia reescrit i s'havia traslladat al nou projecte Federated Wiki.[6]

Referències[modifica]

  1. WikiHistory a c2.com
  2. Interview: Wikinewsie Kim Bruning discusses Wikimania a WikiNews
  3. Interview with Ward Cunningham Arxivat 2007-05-07 a Wayback Machine. a Google Video
  4. Andrews, Lorrin. A dictionary of the Hawaiian language to which is appended an English-Hawaiian vocabulary and a chronological table of remarkable events. Henry M. Whitney, 1865, p. 514. 
  5. Cunningham, Ward. «WikiWiki System Notice on c2.com», 01-02-2015. [Consulta: 4 febrer 2015].
  6. Cunningham, Ward. «Migrating Wiki on Federated Wiki», 01-02-2015. [Consulta: 4 febrer 2015].

Enllaços externs[modifica]