Wok

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cuinant en un wok a l'estil Stir Frying

El wok (xinès tradicional: 镬; xinès simplificat: 镬; Hanyu pinyin: Guo (en mandarí), wok (en cantonès)) és una espècie de paella emprada a l'Est d'Àsia i sud-est asiàtic.

El caràcter xinès 镬 és idèntic a 锅 d'acord amb les investigacions lingüístiques realitzades. Es tracta d'una mena de paella rodona i és característica per ser bombada en el fons, la grandària mitjana sol ser d'un diàmetre de 30 cm (o més). Sol estar feta d'acer, ferro colat i fins i tot hi ha exemplars d'alumini.

Usos[modifica]

Aquesta paella es fa servir per cuinar els aliments a l'estil Stir Frying mitjançant un moviment constant denominat en la cuina xinesa (Cuina cantonesa) com " wok Hei "(es tracta d'una habilitat per extreure el txi del wok, d'aquesta manera els aliments mantenen el seu sabor i la seva olor intactes). A banda de saltar aliments, el wok pot ser usat també per fregir o cuinar al vapor posant al vaporitzador sobre una cistella de bambú (o mushiki).

El principal avantatge del wok, a part dels materials que s'utilitzi en la seva construcció, és la part còncava existent al seu interior. Aquesta forma proporciona una petita regió de calor intensa al fons del wok amb una quantitat relativament petita de combustible. La forma permet a més remoure els aliments en diferents parts de la paella sense que hi hagi perill que es bolqui o es desbordi. Les parets corbades proporcionen la possibilitat que cap aliment quedi enganxat a la seva superfície, i si ho fa la temperatura és força inferior a la del fons i per tant no es cremarà (donant lloc a un canvi de sabors).

Ocupació[modifica]

  • El wok ha de ser usat molt calent i amb una flama alta.
  • Cal preescalfar durant un minut.
  • Per Stir Frying es fa servir un mínim d'oli.
  • Quan s'afegeixen els ingredients cal remenar constantment ( Stir Frying ).
  • Un cop fet servir el wok es renta només amb aigua calenta i una brotxa de bambú.
  • Per guardar s'ha d'assecar i protegir amb una capa d'oli per evitar l'oxidació.
  • La primera vegada que es fa servir un wok nou és necessari "curar-lo", per crear una capa protectora. La cura es fa posant el wok amb oli al foc perquè es cremi i s'adhereixi a la seva superfície.