Txi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
El caràcter Qi en escriptura xinesa

El qi o txi (en xinès tradicional 氣, en xinès simplificat 气, en pinyin , en Wade-Giles ch'i, en japonès ki, en coreà gi, en vietnamita khi, literalment «buf, alè») és un dels conceptes fonamentals del pensament xinès antic, sovint traduït per «força vital».[1] La paraula es torna a trobar en aikido, txikung i reiki.

Es tracta d'una mena d'energia que seria en tot l'univers i que constituiria el principi de formació de la realitat, ja sigui física o metafísica. Així, segons aquest concepte, existeix una continuïtat entre l'espiritual i el físic; tots dos són una creació d'aquest alè vital que va de l'invisible fins a la materialització.[1]

Per exemple, l'home és considerat com a una simple configuració de qi el qual, en la seva manifestació més subtil, constitueix la seva energia moral. El pensament xinès considera que el qi de l'home es pot modificar i totes les disciplines mèdiques tenen com a últim objectiu l'harmonització d'aquesta energia interna i consideren que és això el que restableix la salut.[1]

Tals conceptes vitalistes són populars en moltes cultures com a prana en la cultura índia tradicional, orgone de Wilhelm Reich, élan vital d'Henri Bergson,[2] pneuma en la medicina occidental fins al segle XIX i molts altres.[3] La teoria de l'acupunctura es fonamenta en el concepte de les pautes d'energia qi necessaris per mantenir la salut i que s'han de restaurar en cas de malaltia.[4] La utilització del concepte d'energia vital amb la seva definició força vaga, que el fa difícil per mesurar en texts de new age i medicina alternativa es subjecte de crítica pels escèptics. La paraula energia té una definició precisa en física, el seu ús metafòric fora de context, pot insinuar una cientificitat que en realitat no té pas.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Confucius, Lao-Tseu, Tchouang-Tseu: les textes fondateurs de la pensée chinoise (en francès). - Histoire et philosophie des sciences n° 13 (Hors-série), mars-abril 2007 (Le Point). 
  2. Todd Carroll, Robert (traductor); Boel, Herman. «chi (ch'i of qi)». A: Het Woordenboek van de Skepticus (en neerlandès) [Consulta: 29 novembre 2017]. 
  3. Kavoussi, Ben «The Golden State of Pseudo-Science» (en anglès). Science-Based Medicine, 10-09-2009.
  4. Vlett, George A. «Acupuncture». A: The Skeptic encyclopedia of pseudoscience (en anglès). volum 1. Santa Barbara, Calif.: ABC-CLIO, 2002, p. 283 ss.. ISBN 9781576076538. 
  5. Dunning, Brian. «Your Body's Alleged Energy Fields» (en anglès). Skeptoid: critical analysis of pop phenomena, 22-04-2014. [Consulta: 29 novembre 2017].