Wolfsangel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Reconstrucció d'un Wolfsangel
Diferents models de Wolfsangels.

El Wolfsangel (pronunciació alemanya: [ˈvɔlfsˌʔaŋəl]) és una càrrega heràldica alemanya inspirada en un històric parany de llops, que consistia en dues peces de metall i una cadena de connexió. La part superior del parany, que s'assembla a una mitja lluna amb un anell interior, solia ser subjectat entre les branques d'un arbre mentre que la part inferior, on s'hi penjaven trossos de carn com a esquer, era un ganxo de punta aguda destinat a ser ingerit pel llop.[1][2]

També és conegut amb els noms de Wolfsanker («àncora per a llop»), Wolfsjagd, Doppelhaken («doble-ganxo») o com a hameçon o hameçon de loup en francès. Tots aquests símbols es troben encara en escuts d'armes municipals a Alemanya. El garfi també es troba com a marca de pedrer en construccions medievals i el símbol en si mateix té una semblança visual a l'Eihwaz rúnic, històricament part de l'alfabet rúnic.

En heràldica[modifica]

En la moderna terminologia heràldica alemanya, el nom Wolfsangel és de fet utilitzat per a una varietat de càrregues heràldiques[3] en escuts d'armes municipals, que inclouen:

  • El ganxo o hameçon descrit anteriorment, una forma de mitja lluna amb un anell (també anomenat Wolfsanker o Wolfshaken).
  • El doble garfi, una forma de Z, també anomenat Mauerhaken o Doppelhaken
  • El doble garfi, una forma de Z, amb un travesser o una anella al centre. És només aquest símbol el que es coneix amb el nom de Wolfsangel en el context del neonazisme i l'ocultisme.

Com a marcador de límit[modifica]

Wolfsangel en una pedra de límits en el Deister, Baixa Saxònia.

El Wolfsangel se segueix utilitzant en diversos districtes forestals de la Baixa Saxònia com a marcador de límits.

En literatura[modifica]

Monument que marca el lloc on les suposades restes de Hermann Löns van ser enterrades a la fi de 1934, prop de Barrl.

A l'Alemanya d'entre guerres, el Wolfsangel va gaudir d'una gran popularitat per la publicació el 1910 del llibre de ficció Der Wehrwolf[4] de Hermann Löns (més tard publicat amb el títol Harm Wulf i traduït a l'anglès com a The Warwolf),[5] situat en una comunitat agrícola alemanya del segle xvii durant la Guerra dels Trenta Anys. El personatge principal del llibre, Harm Wulf, adopta el Wolfsangel com a insígnia contra les forces d'ocupació dels prínceps governants. Algunes edicions d'aquest llibre, com l'edició de 1940, exhibeixen un Wolfsangel molt visible a la portada del llibre. Al lloc on descansen les seves restes es pot veure el símbol del Wolfsangel.

Com a simbologia nazi[modifica]

El Wolfsangel fou un símbol utilitzat en l'inici del Partit Nacional Socialista dels Treballadors Alemanys.[6] I durant la Segona Guerra Mundial el símbol i els seus elements van ser utilitzats per diverses divisions d'assalt nazis com:

Després de la 2a Guerra mundial[modifica]

Després de la 2a Guerra mundial, el Wolfsangel ha estat utilitzat per diferents organitzacions neonazis. A Alemanya està prohibida l'exposició pública del símbol si hi ha una connexió evident amb algun d'aquests grups.[8]

L'organització supremacista blanca estatunidenca Nació Ària utilitza el símbol del Wolfsangel horitzontal en blanc amb una espasa que reemplaça la barra transversal en el seu logotip.[9]

A Ucraïna va ser utilitzat pel Partit Nacionalsocialista d'Ucraïna fins al 2004, per les organitzacions neonazis Assemblea Social Nacional i Patriotes d'Ucraïna. També està present en l'escut del batalló Azov, una unitat militar d'infanteria de voluntaris d'extrema dreta[10][11] que forma part de la reserva militar de la Guàrdia Nacional d'Ucraïna, sobreposat a un sol negre i els colors de la bandera d'Ucraïna de fons.[12]

A Catalunya, un grup neonazi supremacista i xenòfob, Front Nacional Identitari - Recuperem Espanya, un grupuscle del partit Democracia Nacional, es va manifestar el 6 de desembre de 2018 a Barcelona amb aquest símbol.[13]

Referències[modifica]

  1. Press release of the Regional Association of Westphalia-Lippe, 30 October 2009 No original ancient specimens of such hooks were known prior to 2009 when excavations at the Falkenburg ruin in Detmold yielded more than 25 wolf hooks dated to the 13th century. Wolfsangel a YouTube
  2. «Wolfsjagd von Wolfseisen, Wolfsangel, Wolfsgruben & Wolfsankern». [Consulta: 30 juliol 2015].(alemany)]
  3. «Hinweise in der Heraldik (Wappenkunde). Wolfsangel & Wolfsanker». [Consulta: 30 juliol 2015].(alemany)
  4. Löns, Hermann. Der Wehrwolf. Sponholtz, 1996. ISBN 3877663397. 
  5. Löns, Hermann. The Warwolf: A Peasant Chronicle of the Thirty Years War. Westholme Publishing, juny 2016. ISBN 1594160260. 
  6. >Lumsden, Robin. Himmler's SS: Loyal to the Death's Head. The History Press, abril 2009. ISBN 9780752497228. 
  7. Watt, Roderick «Wehrwolf or Werwolf? Literature, Legend, or Lexical Error into Nazi Propaganda?». The Modern Language Review [Vic], vol.87, núm.4, octubre 1992, pàg. 879-895.
  8. «In Deutschland verbotene Zeichen und Symbole». Arxivat de l'original el 7 de juliol 2015. [Consulta: 30 juliol 2015].(alemany)
  9. «Aryan Nations». Arxivat de l'original el 3 de març 2016. [Consulta: 30 juliol 2015].(anglès)
  10. «Preparing for War With Ukraine’s Fascist Defenders of Freedom». [Consulta: 30 juliol 2015].(anglès)
  11. «Look far right, and look right again». [Consulta: 30 juliol 2015].(anglès)
  12. Borràs, Jordi. Tots els colors del negre. L'extrema dreta a l'Europa del segle XXI. Barcelona: Ara Llibres, 2022, p. 199. ISBN 978-84-18928-27-7. 
  13. «Telenotícies (TV3) migdia del dia 6 de desembre de 2018. Minut 07:35». TV3. [Consulta: 6 desembre 2018].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Wolfsangel