Xia Gui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaXia Gui
Biografia
Naixement1195 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Hangzhou (Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort1224 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (28/29 anys)
Activitat
Camp de treballPintura Modifica el valor a Wikidata
Lloc de treball Hangzhou Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Família
FillsXia Sen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Muntanya amb boira aixecant-se
Vista llunyana (fragment)

Xia Gui (en xinès: 夏圭 o 夏珪; en pinyin: Xià Guī), també conegut com a Yüyü, fou un pintor xinès que va viure sota la dinastia Song. Malgrat la consideració de gran artista, de la seva vida es coneix molt poc; se sap de la seva existència entre 1195 i 1224. Va néixer a Qiantang, actualment Hangzhou, província de Zhejiang, llavors capital de la Xina, però no és segur (potser va ser en una localitat propera). Vinculat a l'Acadèmia Imperial de Pintura (Yuhuayuan), arran de la seva mort i la desaparició de la generació dels acadèmics del període Song meridional, va passar a l'oblit, encara que alguns pocs pintors xinesos (com Dai Jin) i japonesos (com el mestre Sesshū) van continuar la tradició de Xia Gui, i fins al segle xx no va ser redescobert i la seva vàlua reconeguda de nou.

Xia Gui és un dels més importants pintors xinesos paisatgistes: és un dels quatre mestres dels Song del Sud, juntament amb Li Tang, Liu Songnian i Ma Yuan.[1] Malgrat la seva fama actual, s'han conservat poques obres seves. El seu estil s'inspirà en el de Li Tang. Acostumava a realitzar les seves pintures en forma d'àlbum i rotlles amb escenes amb continuïtat. Predominantment, les seves obres eren monocromes, però alguna vegada tenien algun toc de color. Era senzill, clar i obert, i amb pinzellades humides. Fundador amb Ma Yuande la denominada escola Ma-Xia, una de les més importants d'aquest període. Entre les seves obres destaquen Dotze paisatges vistos des d'una casa rural, Vista llunyana de muntanyes i rius, Muntanya amb boira, Deu mil lis del riu Iangtse i Retorn amb embarcació. Els següents museus tenen obres seves: Museu de belles Arts de Boston, Museu Nacional del Palau de Taipei, Museu del Palau de Pequín i Nelson Gallery of Art de Kansas. L'any 2013, el centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona va exhibir una exposició (Pure Views) inspirada en l'obra de Xia Gui.[2]

Bibliografia[modifica]

  • Pintura china tradicional: historia cantada en poemas sin voz de Zhang Jiayi i Nie Chongzheng. China Intercontinental Press. Pàgs 64 (i seg.) i 75.
  • Dreaming the Southern Song Landscape: The Power of Illusion in Chinese Painting de Valérie Malenfer Ortiz, de. Brill.
  • The Art Book of Chinese Paintings, published by Long River Press. Editorial Long Rivers.
  • Dictionnaire des peintres,sculpteurs, dessinateurs et graveurs (Dictionnaire Bénézit). Emmanuel Béneézit. ISBN 2700030249.

Referències[modifica]

  1. font:arts.cultural-china
  2. font: Diari Ara
  • Per a aquest article s'han utilitzat informacions dels articles en llengua anglesa i francesa que Wikipedia ha dedicat a aquest artista.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Xia Gui