Yússuf (nom)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de nomYússuf
Tipus prenom masculí
Llengua turc, àrab i neerlandès
Nom en la llengua original Yusuf
Variants / En altres llengües Yousuff, Youssef, Youssouf, Yussuf, Youcef i Yusuph Tradueix
Cognom idèntic Yusuf
Pàgines que comencen per «Yússuf»
Persones amb aquest nom (Wikidata)
Modifica les dades a Wikidata

Yússuf és un nom masculí àrab —en àrab يوسفYūsuf— que es correspon amb el català Josep,[1] que l'àrab pren directament de l'hebreu יוֹסֵף —Yôsēp'—. Si bé Yússuf és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[2] també se'l pot trobar transcrit Yusuf, Yussouf, Yusef, Youssef...[3] Com a nom del fill del patriarca Jacob és un nom força usual entre els àrabs jueus, així com entre els àrabs cristians —per als quals també és el nom de Josep, espòs de la Verge Maria—, de la mateixa manera que, com a nom d'un dels principals profetes de l'islam, és dut per molts musulmans, arabòfons o no; aquests darrers l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua: en albanès, Jusuf; en àzeri, Yusif; en català medieval, Jucef; en turc, Yusuf; en uzbek, Yusuf.

Vegeu aquí personatges i llocs que duen aquest nom.

Notes[modifica]

  1. Castells Criballes, Margarida; Cinca Pinós, Dolors. Diccionari Àrab-Català. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2007, p. s.v. "يوسف". ISBN 978-84-412-1546-7. 
  2. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  3. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.