Yann Tiersen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYann Tiersen

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(fr) Yann Pierre Tiersen Modifica el valor a Wikidata
23 juny 1970 Modifica el valor a Wikidata (53 anys)
Brest (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, compositor de bandes sonores, pianista, cantant, cantautor Modifica el valor a Wikidata
Activitat1995 Modifica el valor a Wikidata –
GènereMúsica minimalista, neoclassicisme i rock Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano, multiinstrumentalista i veu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficVirgin
EMI
Mute Records Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsElliott Armen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webyanntiersen.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0862961 Allocine: 47061 Allmovie: p302600 TMDB.org: 2422
Facebook: yanntiersen.official Twitter (X): yanntiersen Instagram: yanntiersen Youtube: UC3P4lFEy3sntNGolrPxwU_g Vimeo: yanntiersen Souncloud: yann_tiersen Spotify: 00sazWvoTLOqg5MFwC68Um iTunes: 16401316 Last fm: Yann+Tiersen Musicbrainz: 12d432a3-feb0-49b1-a107-d20751880764 Songkick: 349684 Discogs: 67007 Allmusic: mn0000588745 Deezer: 762 Modifica el valor a Wikidata

Yann Tiersen (Brest, 23 de juny de 1970) és un cantautor i compositor de cinema francès. Des de molt jove, va demostrar tenir un gran interès per a la música, contràriament als estudis on aprovava amb dificultats. Passa la seva infantesa a Rennes on estudia violí i piano, així com direcció d'orquestra. De formació clàssica, es va decantant cap al rock a l'edat adulta. Durant els anys 1980, s'ajunta a diversos grups amb aquestes tendències a Rennes. Comença llavors a escriure peces musicals per al teatre i curtmetratges.[1][2]

El 1995, treu el seu primer àlbum, La Valse des monstres, que reagrupa una part del seu treball efectuat per al cinema i el teatre. Un any més tard, treu un nou disc, Rue des cascades. El títol que porta el nom de l'àlbum serà utilitzat per a la pel·lícula La Vie rêvée des anges un any després de la sortida de l'àlbum. Encara que va forjant-se una reputació a Rennes, no aconsegueix tanmateix atreure l'atenció del públic exterior.

És la sortida del seu àlbum Le Phare el 1998 que li permetrà forjar-se una reputació sobretot gràcies al seu títol Monochrome amb la veu de Dominique A. Aquest àlbum li permetrà sortir més àmpliament per les ràdios i reeditar els seus discs precedents. Aquell any, Yann Tiersen enllaça els concerts i en les Transmusicales de Rennes, donarà un concert excepcional per a France Inter en l'emissió C'est Lenoir de Bernard Lenoir, amb nombrosos invitats: Françoiz Breut, Dominique A, The Married Monk, Têtes Raides, Mathieu Boogaerts, Bertrand Cantat (cantant de Noir Désir) i Neil Hannon (de The Divine Comedy), amb la finalitat d'editar un àlbum d'aquest concert: Black Session.

Aquell mateix any enregistra Tout est Calme, un àlbum amb una sonoritat més rock. Caldrà esperar el 2001 per la sortida de L'Absente, on podem encara sentir una multitud d'invitats.

Amélie[modifica]

Yann Tiersen en concert

El mateix any, surt la banda sonora de la pel·lícula Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain, que serà un gran èxit (més de 700.000 còpies venudes). En aquest instant la seva fama s'internacionalitza.

El 2002, Tiersen continua recorrent les sales de concerts, i un nou doble àlbum en directe surt com a conseqüència d'un concert excepcional a la ciutat de la música de París: C'était ici. Hi apareixen també invitats.

El 2003, compon la banda sonora per la pel·lícula alemanya Good bye, Lenin!. L'any següent, surt un CD acompanyat per Shannon Wright.

Al seu últim àlbum, Les Retrouvailles, del maig de 2005. Yann Tiersen torna a aportar per les col·laboracions amb la presència de Jane Birkin, Dominique A, Miossec, Elisabeth Fraser (dels Cocteau Twins), i el cantant Stuart Ashton Staples (dels Tindersticks).

Discografia[modifica]

Àlbums d'estudi
Àlbums en directe
Mini-Àlbums i extended play
Participacions

Referències[modifica]

  1. «Yann Tiersen - Biographie, discographie et fiche artiste» (en francès). [Consulta: 9 gener 2017].
  2. Mortaigne, Véronique «Yann Tiersen, musicien au grand large» (en francès). Le Monde.fr, 29-06-2005.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yann Tiersen