Yezdegerd III

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Moneda de Yazdgerd III.

Yezdegerd III (en persa یزدگرد سوم "fet per Déu") fou el darrer rei de la dinastia sassànida a Pèrsia. Era fill de Shahryar i nét de Cosroes II, el qual fou assassinat pel seu fill Kavadh II l'any 628. Pujà al tron el 16 de juny de l'any 632, després d'una sèrie de conflictes interns.

Yezdegerd començà a governar des de molt jove i mai exercí la seva autoritat fermament. Durant el seu primer any de regnat tractà d'inaugurar una nova era, intentant establir la pau interior i prenent mesures per a reformar els abusos que s'havien introduït en la religió. Però, d'un cantó, aquestes reformes no van agradar a tothom, i de l'altre, a la mateixa època començà la conquesta islàmica de Pèrsia.

El 636, l'exèrcit enviat pel califa Úmar ibn al-Khattab derrotà els perses en la batalla d'al-Qādisiyyah, que durà tres dies, i decidí el destí de l'imperi de Yezdegerd. Els àrabs ocuparen i saquejaren Ctesifont, i el jove rei fugí cap a Mèdia, i l'exèrcit que va cobrir la seva fugida va caure a la batalla de Jalula.[1] Yezdegerd seguiria el seu rumb cap a l'est d'un districte a l'altre, sent rebut amb hostilitat pels governants de les regions orientals, que no el consideraven com al seu sobirà legítim.

Finalment, fou assassinat l'any 651 per un moliner de Merv que intentava robar-li. El seu fill, Peroz II fugí cap a Xina, on fou molt ben rebut. La resta de la noblesa que fugiren amb ell s'establiren a l'Àsia Central, on contribuïren enormement a l'expansió de la cultura i la llengua perses en aquelles regions.

El calendari zoroàstric, que s'utilitza encara avui dia, agafa el primer any del regnat de Yezdegerd III com a any zero. La data s'acompanya pel sufix Y.Z., que indica el nombre d'anys passats des de la coronació de l'emperador, l'any 632.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. (anglès) Michael G. Morony, Iraq After the Muslim Conquest, p.193Precedit per:
Cosroes V
Xahanxà (rei de reis) de l'Imperi Sassànida
632651
Succeït per:
Califat omeia