Yingluck Shinawatra

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYingluck Shinawatra

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(th) ยิ่งลักษณ์ ชินวัตร Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 juny 1967 Modifica el valor a Wikidata (56 anys)
San Kamphaeng (Tailàndia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Ministre de Defensa de Tailàndia
30 juny 2013 – 7 maig 2014
28a Primer ministre de Tailàndia
5 agost 2011 – 7 maig 2014
← Abhisit VejjajivaNiwatthamrong Boonsongpaisan → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióBudisme
FormacióUniversitat Chiang Mai - ciències polítiques
Kentucky State University (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolítica
PartitPhak Phuea Thai
Altres
FamíliaShinawatra family (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAnusorn Amornchat
PareLert Shinawatra (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansThaksin Shinawatra i Yaowapa Wongsawat (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Condemnada percorrupció Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Facebook: Y.Shinawatra Twitter (X): PouYingluck Instagram: pouyingluck_shin Modifica el valor a Wikidata

Yingluck Shinawatra (en tailandès: ยิ่งลักษณ์ ชินวัตร) (San Kamphaeng, 21 de juny de 1967) és una política tailandesa. Ex-empresària, va ser la primera ministra Tailandesa a partir del 5 d'agost de 2011.[1] El 7 de maig de 2014 va ser destituïda per ordre del Tribunal Constitucional de Tailàndia per un delicte d'abús de poder.[2]

Biografia[modifica]

Nascuda a Chiang Mai dins una família benestant d'origen xinès,[3] Yingluck Shinawatra és la petita de nou fills. El pare és Lert Shinawatra i la mare Yindee Ramingwong. És coneguda amb el sobrenom de Pu (en tailandès: ปู), que vol dir cranc. Es va criar a Chiang Mai, on va estudiar primer en una escola de nenes, Regina Coeli College, i més tard a una mixta, Yupparaj College. És llicenciada en Ciències Polítiques i Administració Pública per la Universitat de Chiang Mai i Màster en Administració per la Universitat de Kentucky.

Va ser directiva de l'empresa Shin Corporation fundada pel seu germà Thaksin Shinawatra; més tard va ser presidenta de la promotora immobiliària SC Asset, i directora gerent de Advanced Info Service. Mentrestant, el seu germà Thaksin va convertir-se en Primer Ministre, tot seguit va ser enderrocat per un cop d'estat militar, i va marxar en exili voluntari després que un tribunal el va condemnar per abús de poder i corrupció.

Al maig de 2011 el partit Pheua Thai, estretament lligat a Thaksin, va anomenar a Yingluck com a candidata per a Primer Ministre a les eleccions generals de 2011.[4][5] La seva campanya es va centrar en una plataforma per la reconciliació nacional, l'erradicació de la pobresa i la reducció de l'impost de societats, però l'aleshores partit al govern Partit Demòcrata va declarar que ella actuaria seguint els interessos del seu germà a l'exili. El partit Pheua Thai va aconseguir una victòria aclaparadora, obtenint 265 escons dels 500 que té la Cambra de Representants de Tailàndia,[6] i va guanyar l'aleshores primer ministre, Somchai Wongsawat, que només en va aconseguir 159 per al Partit Demòcrata. Va ser la segona vegada en la història política tailandesa on un sol partit aconseguia majoria parlamentària. L'anterior cop havia estat el partit del seu germà, el partit Thai Rak Thai.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Yingluck Shinawatra
  1. «Yingluk Shinawatra, primera dona cap del Govern de la història». , 05-08-2011.
  2. «El Tribunal Constitucional de Tailandia ordena la destitución de la primera ministra» (en castelà). RTVE, 07-05-2014. [Consulta: 7 maig 2014].
  3. Yingluck Shinawatra (prime minister of Thailand). Encyclopædia Britannica.
  4. Kate, Daniel Ten «Sister of Fugitive Ex-Premier Thaksin Chosen as Leader of Opposition Party». Bloomberg L.P. [Bangkok], 16-05-2011.
  5. Hookway, James «New Thai Candidacy». The Wall Street Journal [Bangkok], 17-05-2011.
  6. «Official balloting outcome». The Nation (Thailand) [Bangkok], 05-07-2011 [Consulta: 5 desembre 2013]. Arxivat 2017-06-08 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2017-06-08. [Consulta: 5 desembre 2013].


Precedit per:
Abhisit Vejjajiva
Primer Ministre de Tailàndia
Succeït per:
Niwatthamrong Boonsongpaisan