Yoshio Iyoku

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaYoshio Iyoku
Nom original(ja) 伊能芳雄 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement12 febrer 1898 Modifica el valor a Wikidata
Mort2 octubre 1988 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Membre de la Cambra de Consellers del Japó
1953 – 1956
41è Governador de Gunma
10 agost 1948 – 4 juliol 1952
← Shigeo KitanoShigeo Kitano →
31è Governador de Nagano
12 març 1947 – 12 abril 1947
← Kunrō MononobeTorao Hayashi → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Liberal Democràtic (1956–1960)
Partit Liberal (1953–1956)
independent (1948–1952) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Yoshio Iyoku (伊能芳雄, Iyoku Yoshio) va ser un polític i buròcrata japonès de la prefectura de Gunma nascut el 12 de febrer de 1898 i mort el 2 d'octubre de 1988.[1] Durant la seua vida va ser governador de Gunma durant una legislatura i governador de Nagano així com també diputat de la Cambra de Consellers del Japó.[2] Va formar part del Partit Liberal Democràtic.

Biografia[modifica]

Inicis[modifica]

Yoshio Iyoku va nàixer al municipi de Nakanojō, a la prefectura de Gunma, el 12 de febrer de 1898. Es va graduar a la facultat de dret de la Universitat Imperial de Tòquio i l'any 1925 començà a treballar al ministeri de l'interior. Iyoku va iniciar la seua carrera al ministeri de l'interior al departament adjunt de la policia metropolitana (de Tòquio).

Com a governador de Nagano[modifica]

El 1947, després de la guerra, Iyoku és nomenat governador de la prefectura de Nagano per decret del govern, substituint a Kunrō Mononobe i sent també el darrer governador no elegit democràticament de Nagano. El mateix any, amb l'arribada de les primeres eleccions locals democràtiques serà rellevat al càrrec pel primer governador elegit democràticament a la prefectura, Torao Hayashi, del Partit Socialista del Japó.[3]

Com a governador de Gunma[modifica]

El 1948 Iyoku decideix presentar-se a les eleccions anticipades de la seua prefectura natal, convocades només un any després de les primeres eleccions degut a la dimissió del governador Shigeo Kitano, que havia estat implicat en un cas de contraban il·legal. Iyoku va guanyar aquelles concorregudes eleccions[4] convertint-se en governador de Gunma. A les següents eleccions, no obstant, va ser derrotat per l'antic governador Kitano, que es va tornar a presentar al càrrec. El 2 d'agost de 1952 Yoshio Iyoku deixa el càrrec de governador, sent substituït per Shigeo Kitano.

Com a diputat[modifica]

Després de perdre les eleccions a governador, Iyoku va presentar-se en les llistes del PLD a les eleccions a la cambra de consellers de 1953 pel districte de Gunma, obtenint l'escó. Durant el seu temps a la Dieta Nacional, Iyoku va exercir com a secretari d'afers laborals dels gabinets dels primers ministres Tanzan Ishibashi i Nobusuke Kishi.

Referències[modifica]