Yurgensonita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralYurgensonita
Fórmula químicaK₂SnTiO₂(AsO₄)₂
Localitat tipusfumarola Arsenàtnaia, Segon con d'escòria, Avanç nord, Gran erupció fissural, volcà Tolbàtxik, Krai de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriafosfats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 13,2681(6) Å; b = 6,6209(3) Å; c = 10,8113(5) Å;
Grup puntualmm2 - piramidal
Grup espacialpna21
Colorincolor, blanc, beix clar
Exfoliacióno observada
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Lluïssorvítria
Color de la ratllablanc
Densitat3,877 g/cm3 (calculada)
Propietats òptiquesbiaxial (-)
Índex de refracciónα = 1,764(6) nβ = 1,780(6) nγ = 1,792(6)
Birefringènciaδ = 0,028
Angle 2Vmesurat: ~90°, calculat: 81°
Dispersió òpticadistingible, r < v
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2019-059 Modifica el valor a Wikidata
SímbolYgs
Referències[1]

La yurgensonita és un mineral de la classe dels fosfats. Rep el nom en honor de Georgiy Aleksandrovich Yurgenson (n. 1935), mineralogista, geoquímic i especialista en l'estudi de jaciments minerals a l’Institut de Recursos Naturals, Ecologia i Criologia de la branca siberiana de l'Acadèmia Russa de Ciències, a Rússia.

Característiques[modifica]

La yurgensonita és un arsenat de fórmula química K₂SnTiO₂(AsO₄)₂. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 2021. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. És l'anàleg amb Sn-Ti ordenat de la katiarsita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del Museu Mineralògic Fersmann, de l'Acadèmia de Ciències de Rússia, a Moscou (Rússia), amb el número de registre: 5419/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a Rússia, concretament a la fumarola Arsenàtnaia, situada al segon con d'escòria de l'avanç nord de la Gran erupció fissural del volcà Tolbàtxik (Krai de Kamtxatka), on es troba com cristalls amb forma d'espasa de fins a 0,01 × 0,05 × 1 mm, o bé aciculars i com a cristalls aïllats semblants a pèls de fins a 1 mm de llarg, que formen normalment agregats radials de fins a 2 mm de diàmetre. Es tracta de l'únic indret de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Yurgensonite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 13 agost 2021].