Projector mono-LCD: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Línia 18: Línia 18:
L'inconvenient era que la calor de la làmpada escalfava la pantalla LCD, i la imatge es degradava fent remolins de color al cap d'alguns segons. Més tard es van fer prototips del tipus de divisor de feix, on la llum de la làmpada halògena es reflectia en angle recte cap al panell LCD, amb un turbo-ventilador refredant el conjunt, amb un resultat prou bo.
L'inconvenient era que la calor de la làmpada escalfava la pantalla LCD, i la imatge es degradava fent remolins de color al cap d'alguns segons. Més tard es van fer prototips del tipus de divisor de feix, on la llum de la làmpada halògena es reflectia en angle recte cap al panell LCD, amb un turbo-ventilador refredant el conjunt, amb un resultat prou bo.


Finalment s'ha arribat a un estàndard per a visualitzar les imatges, els projectors LED mico-LCD, envien la llum d'un llum LED de potència, filtrada per un [[Condensador (òptica) | condensador]], sobre un [[Pantalla de cristall líquid | panell de cristall líquid]] que està en una espècie de sandvitx entre dues lents de Fresnel, després es reflecteix sobre un mirall per escurçar la mida de la caixa i finalment es projecta per mitjà d'un objectiu de triplet.
Finalment s'ha arribat a un estàndard per a visualitzar les imatges, els projectors LED mico-LCD, envien la llum d'un llum LED de potència, filtrada per un [[Condensador (òptica) | condensador]], sobre un [[Pantalla de cristall líquid | panell de cristall líquid]] que està en una espècie de sandvitx entre dues lents de Fresnel,<ref name="SénarmontVerdet1870">{{cite book|author1=Henry Hureau de Sénarmont|author2=Émile Verdet|author3=Léonor François Fresnel|title=Œuvres complètes d'Augustin Fresnel: Phares et appareils d'éclairage|url=https://books.google.com/books?id=t-A9AQAAIAAJ&pg=PA248|year=1870|publisher=Imprimerie impériale|pages=248–}}</ref><ref name="LeutzSuzuki2012">{{cite book|author1=Ralf Leutz|author2=Akio Suzuki|title=Nonimaging Fresnel Lenses: Design and Performance of Solar Concentrators|url=https://books.google.com/books?id=trjuCAAAQBAJ|date=6 December 2012|publisher=Springer|isbn=978-3-540-45290-4}}</ref><ref name="Driggers2003">{{cite book|author=Ronald G. Driggers|title=Encyclopedia of Optical Engineering: Abe-Las, pages 1-1024|url=https://books.google.com/books?id=kxICp6t-CDAC&pg=RA1-PA618|year=2003|publisher=CRC Press|isbn=978-0-8247-4250-8|pages=1–}}</ref><ref name="BassDeCusatis2009">{{cite book|author1=Michael Bass|author2=Casimer DeCusatis|author3=Jay Enoch|coauthors=Vasudevan Lakshminarayanan, Guifang Li, Carolyn MacDonald, Virendra Mahajan, Eric Van Stryland|title=Handbook of Optics, Third Edition Volume II: Design, Fabrication and Testing, Sources and Detectors, Radiometry and Photometry|url=https://books.google.com/books?id=w3zD5LwGu0sC|date=6 October 2009|publisher=McGraw Hill Professional|isbn=978-0-07-162927-0}}</ref> després es reflecteix sobre un mirall per escurçar la mida de la caixa i finalment es projecta per mitjà d'un objectiu de triplet.


== Factor de projecció ==
== Factor de projecció ==

Revisió del 21:04, 8 març 2017

Panell LCD utilitzat en els projectors mono-LCD, presa amb un microscopi, il·luminat del darrera (a dalt),il·luminat del davant (a baix).

Un projector mono-LCD o projector d'un LCD[1] és un tipus de projector per a la visualització de vídeo, imatges o dades informàtiques sobre una pantalla o una altra superfície plana, que utilitza com element generador d'imatge un únic panell LCD amb pas de tríades RGB suficientment petit per a que no siguin perceptibles dins d'un cert rang de grandària de la pantalla projectada .

Antecedents

Esquema de Llanterna màgica.[2][3]

Els primers es van fer utilitzant projectors de diapositives, és a dir com si fos una llanterna màgica, posant un panell LCD en lloc de la diapositiva, amb bombetes normals o bé halògenes, però no van ser efectius fins que no es va poder utilitzar la tecnologia d'il·luminació dels LED de potència. De fet, per a potències fins 3500 lumen els projectors actuals de les tres tecnologies clàssiques (3LCD, DLP, LCoS) han passat a utilitzar també la "il·luminació d'estat sòlid" (tecnologia LED). Hi ha un tipus de projector, el micro-projector, que per raó de la seva mida està obligat a utilitzar la tecnologia d'il·luminació LED. Tanmateix, també l'ha d'emprar el pico-projector que fa ús d'un cristall líquid sobre silici o LCOS, similar al panell LCD, però més petit i que funciona per reflexió en lloc de refracció (com un episcopi) .[4]

Funcionament

Màscara LCD emprada en un projector LED mono-LCD

Atès que la llum passa a través dels panell LCD, els píxels individuals poden tenir diferents estats: cada píxel d'un panell LCD pot ser enfosquit fins quedar totalment opac (negre absolut), decolorat fins a ser totalment transparent (permetent passar la totalitat de la llum per generar un blanc total) o bé ombrejat en diferents graus de translucidesa (pels diferents tons de gris). Aquest tercer cas és similar a com els dígits d'un rellotge digital apareixen d'un negre fort quan la pila és nova, però comencen a destenyir-se gradualment a mesura que la bateria es debilita. D'aquesta manera, el nivell de brillantor de cada píxel per a cada color primari es pot controlar de manera molt precisa fins donar-li el color i nivell de brillantor específics que són necessaris per poder formar la imatge projectada.[5]

Normalment s'utilitzen una làmpada LED atès que aquestes làmpades generen menys escalfor (encara que cal posar-hi un radiador d'aire forçat o un radiador d'aigua).[6][7] Aquestes làmpades LED també tenen la capacitat de produir una llum de gran intensitat dins d'una àrea petita i amb potències de fins a 200W, amb una temperatura de color (>6700ºK) ideal per als projectors de vídeo. Actualment es fabriquen projectors d'un LCD, amb un rang que va des dels mini-projectors de 80 lumen fins als de 3.500 lumen ANSI (American National Standards Institute).[8]

Projector LED DIY

Làmpada LED de 200W emprada en un projector LED

S'havien fet prototips amb làmpades d'halur metàl·lic o de Xenon però sorgien distorsions d'imatge, i no es van aconseguir resoldre fins que es va poder utilitzar la tecnologia d'il·luminació LED.

L'inconvenient era que la calor de la làmpada escalfava la pantalla LCD, i la imatge es degradava fent remolins de color al cap d'alguns segons. Més tard es van fer prototips del tipus de divisor de feix, on la llum de la làmpada halògena es reflectia en angle recte cap al panell LCD, amb un turbo-ventilador refredant el conjunt, amb un resultat prou bo.

Finalment s'ha arribat a un estàndard per a visualitzar les imatges, els projectors LED mico-LCD, envien la llum d'un llum LED de potència, filtrada per un condensador, sobre un panell de cristall líquid que està en una espècie de sandvitx entre dues lents de Fresnel,[9][10][11][12] després es reflecteix sobre un mirall per escurçar la mida de la caixa i finalment es projecta per mitjà d'un objectiu de triplet.

Factor de projecció

El Factor de projecció (Throw ratio) d'un projector.[13] S'utilitza en instal·lar projectors per poder calcular la grandària de la pantalla projectada. Per exemple, si la relació de projecció és de 3:1 i el projector està a sis metres de distància de la pantalla, llavors l'ample de la pantalla serà de dos metres.[14]

Vegeu també

Referències

  1. Estadística & economía. Instituto Nacional de Estadísticas, 1999. 
  2. The Magic Lantern, Dissolving Views, and Oxy-Hydrogen Microscope described, etc, 1866, p. 4–. 
  3. Athanasius Kircher. Physiologia Kircheriana experimentalis per Ioannem Stephanum Kestlerum conscripta. ex Officina Janssonio-Waesbergiana, 1680, p. 125–. 
  4. François Moigno. L'art des projections. Gauthier - Villars, 1872, p. 158–. 
  5. How LCDs Work by Jeff Tyson .
  6. R. Craig Wolf. Scene Design and Stage Lighting. Cengage Learning, 29 March 2013, p. 484–. ISBN 1-111-34443-4. 
  7. Explorando materiales: los cristales líquidos.
  8. Lumens de projectores Epson
  9. Henry Hureau de Sénarmont. Œuvres complètes d'Augustin Fresnel: Phares et appareils d'éclairage. Imprimerie impériale, 1870, p. 248–. 
  10. Ralf Leutz. Nonimaging Fresnel Lenses: Design and Performance of Solar Concentrators. Springer, 6 December 2012. ISBN 978-3-540-45290-4. 
  11. Ronald G. Driggers. Encyclopedia of Optical Engineering: Abe-Las, pages 1-1024. CRC Press, 2003, p. 1–. ISBN 978-0-8247-4250-8. 
  12. Michael Bass; Vasudevan Lakshminarayanan, Guifang Li, Carolyn MacDonald, Virendra Mahajan, Eric Van Stryland. Handbook of Optics, Third Edition Volume II: Design, Fabrication and Testing, Sources and Detectors, Radiometry and Photometry. McGraw Hill Professional, 6 October 2009. ISBN 978-0-07-162927-0. 
  13. Matthew S. Brennesholtz. Projection Displays. John Wiley & Sons, 15 September 2008, p. 137–. ISBN 978-0-470-77091-7. 
  14. Factor de projecció

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Projector mono-LCD