Adobes

Plantilla:Infotaula geografia políticaAdobes
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 40° 40′ 33″ N, 1° 40′ 43″ O / 40.675833333333°N,1.6786111111111°O / 40.675833333333; -1.6786111111111
EstatEspanya
Comunitat autònomaCastella - la Manxa
Provínciaprovíncia de Guadalajara Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població30 (2023) Modifica el valor a Wikidata (0,92 hab./km²)
GentiliciAdobà Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Part de
Superfície32,66 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.384 m Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
• Alcaldessa Modifica el valor a WikidataJuana Jiménez Sánchez Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal19325 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Codi INE19003 Modifica el valor a Wikidata

Adobes és un municipi de la província de Guadalajara i de la comunitat autònoma de Castella-La Manxa, integrat dintre de la comarca del Señorio de Molina-Alto Tajo. La capital administrativa d'aquesta comarca correspon al municipi de Molina de Aragón (3800 hab.). Aquest municipi se situa a 1.384 metres sobre el nivell del mar, i la seva població de dret és de 45 habitants.

Gentilici[modifica]

Adobà, adobana

Sector d'activitat[modifica]

Població eminentment agrícola i ganadera. Sense activitats al camp industrial.

Art i monuments[modifica]

Església parroquial d'estil renaixentista, amb un retaule barroc. Ermita

Festa Major[modifica]

2n cap de setmana d'Agost

Turisme[modifica]

El Pinillo, muntanya on convergeixen els termes d'Adobes, Alcoroches i Piqueras. El Ojillo, petita font natural d'aigua a un lloc adaptat per fer-hi barbacoes i pícnics. El Ojo, font d'aigua depenent del cicle de pluges inserit entre gargantes de pedra. Dècades enrere alimentava un molí d'aïgua utilitzat per picar gra (actualment només en queden les runes). El Pairón del Cura, lloc on va aparèixer mort un vicari fa diversos segles i on es troba una escultura en memòria seva. La Dehesa (o Dehesa Somera), reserva municipal natural l'exterior del poble.

Accessos[modifica]

Des de la N-211 girar cap a la CM-2112 a El Pobo de Dueñas i dirigir-se cap a Setiles. Una vegada passat aquest últim, girar cap a la carretera local que condueix a Adobes.

Des de la A-1511(des de Bronchales cap a Orihuela del Tremedal), girarem cap a la dreta a la intersecció existent abans d'entrar a Orihuela (en direcció cap a Alustante/El Pobo). A l'arribar a Alustante tindrem dues possibilitats:

La primera serà agafar la pista forestal que des de Alustante ens portarà fins a la "Cruz de Hierro", que delimita els termes de Adobes i Piqueras a la carretera que uneix ambdues poblacions.

La segona serà desviar-nos de la carretera (abans d'entrar al centre urbà de Alustante) i prendre la carretera que es dirigeix cap a Alcoroches. Creuar la localitat en direcció a Traid, i alguns quilòmetres després de deixar enrere Alcoroches, agafar el desviament cap a la dreta per carretera que ens conduirà fins Adobes.

Referències[modifica]