Alberto Korda

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Alberto Díaz Gutiérrez)
Infotaula de personaAlberto Korda

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Alberto Díaz Gutiérrez Modifica el valor a Wikidata
14 setembre 1928 Modifica el valor a Wikidata
l'Havana (República de Cuba) Modifica el valor a Wikidata
Mort25 maig 2001 Modifica el valor a Wikidata (72 anys)
7è districte de París (França) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Activitat
Ocupaciófotògraf, fotoperiodista, fotògraf de moda, artista visual Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Discogs: 3725864 Find a Grave: 8198580 Modifica el valor a Wikidata

Alberto Díaz Gutiérrez (L'Havana, 14 de setembre de 1928 - París, 25 de maig de 2001), de nom artístic, Alberto Korda, fou un fotògraf cubà.[1]

Inicialment, fotògraf de moda, funda en 1956, juntament amb Luis A. Pierce, Estudios Korda. Però en esclatar la Revolució Cubana es convertix en un dels seus principals documentalistes gràfics. Seues són moltes de les fotos de Fidel Castro, Camilo Cienfuegos i Che Guevara de l'època. Però la foto que li va donar renom internacional és l'arxireproduïda Guerriller heroic, una fotografia del rostre del Che Guevara que va ser presa el 5 de març de 1960 en el funeral de les víctimes de l'explosió del vapor La Coubre. Korda va explicar que Guevara avançava cap ell i sorprès pel seu semblant seriós va recular i, a punt de caure, va prémer el botó. La càmera va captar la cara del revolucionari en un lleuger contrapicat. Seua és també la famosa imatge de Jean Paul Sartre i Simone de Beuavoir amb Ernesto Che Guevara durant el període en què aquest va ser el president del Banc Nacional de Cuba. Mentre els filòsofs francesos seuen en un sofà i Sartre, vestit de trage i corbata parla, Guevara escolta atentament assegut en una elegant butaca del Banc subjectant una tassa de cafè, però porta la seua habitual indumentària: botes militars, caçadora de cuir i no s'ha llevat la seua gorra amb l'estrela de 5 puntes. Korda ha rebut diferents distincions per part del govern cubà i ha participat en exposicions fotogràfiques arreu del món (inclosos els EUA).

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.16. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 2 desembre 2014]. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alberto Korda
  • Alberto Korda Diario de una revolución Ciudad de Panamá (Panamà): Ed. Aurelia