Grup de l'alum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Alum)
Infotaula de mineralGrup de l'alum
Grup de minerals

Cristalls d'alum-(K) d'Utah (Estats Units)
Fórmula químicaMAl(SO₄)₂·12H₂O
Classificació
Categoriasulfats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Hàbit cristal·líoctàedre Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Referències[1]

El grup de l'alum és un grup de minerals sulfats dodecahidrats. Els alums cristal·litzen en una de tres estructures cristal·lines diferents que s'anomenen α-, β- i γ-alums. Els minerals d'aquest grup tenen una fórmula química que segueix el patró MAl(SO₄)₂·12H₂O, on M pot ser sodi, potassi, tal·li o amoni.[2] El grup de l'alum està format per aquestes quatre espècies:

Espècie Fórmula
Alum-(K) KAl(SO₄)₂·12H₂O
Alum-(Na) NaAl(SO₄)₂·12H₂O
Tschermigita (NH₄)Al(SO₄)₂·12H₂O
Lanmuchangita TlAl(SO₄)₂·12H₂O
Cristalls d'alum

El terme alum també es fa servir de manera general per designar un tipus de sulfat doble compost pel sulfat d'un metall trivalent, que no ha de ser necessàriament l'alumini, i un altre d'un metall monovalent. També es poden crear dues solucions: una solució saturada en calent i una solució saturada en fred. Es fa servir com a coagulant.[3]

Formació i jaciments[modifica]

Els minerals del grup de l'alum es troben repartits per tot el planeta. Es comptabilitzen gairebé uns cent cinquanta jaciments a on es poden trobar alguna de les espècies d'aquest grup. A Espanya només s'hi pot trobar una de les espècies, la tschermigita, concretament a les mines de sofre Libros, a Terol.[4]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Grup de l'alum
  1. «Alum Group» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 juliol 2017].
  2. «Resultats per a la cerca "Alum" dins totes les àrees temàtiques<Disciplines de suport > Química>». Termcat. [Consulta: 8 agost 2021].
  3. Arup K. Sengupta; Arup Sengupta, Et al.. Selective Alum Recovery from Water Treatment Residuals. American Water Works Association, abril 1997, p. 48–. ISBN 9780898678994. 
  4. «Libros sulphur mines, Libros, Teruel, Aragón, Spain» (en anglès). Mindat. [Consulta: 24 juliol 2017].