Amèbids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAmèbids
Amoebidae Modifica el valor a Wikidata

Amoeba proteus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
FílumAmoebozoa
ClasseTubulinea
OrdreAmoebida
FamíliaAmoebidae Modifica el valor a Wikidata
Ehrenberg, 1838

Els amèbids (Amoebidae) són una família d'Amoebozoa,[1] que inclou amebes nues que produeixen múltiples pseudòpodes de longitud indeterminada. Aquests són aproximadament cilíndrics amb endoplasma granular i no subpseudopòdia, tal com es troba en altres membres de la classe Tubulinea. Durant la locomoció, un pseudòpode generalment es converteix en dominant i els altres es retreuen a mesura que el cos influeix en ell. En alguns casos, la cèl·lula es mou per «caminar», amb pseudòpodes relativament permanents que serveixen de membres.

Els gèneres més importants són Amoeba i Chaos, que es distingeixen dels altres per dorsals longitudinals. L'espècie més coneguda d'aquesta família és Amoeba proteus, que s'utilitza comunament a les aules per demostrar el moviment per pseudopòdia.

Gèneres[modifica]

Referències[modifica]

  1. Nikolaev, S.; Mitchell, E.; Petrov, N.; Berney, C.; Fahrni, J.; Pawlowski, J. «The testate lobose amoebae (order Arcellinida Kent, 1880) finally find their home within Amoebozoa» (en anglès). Protist, 156(2), 2005, pàg. 191–202. DOI: 10.1016/j.protis.2005.03.002. PMID: 16171186.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amèbids