Amalia Schütz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Amalia Schütz Oldosi)
Infotaula de personaAmalia Schütz

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 gener 1803 Modifica el valor a Wikidata
Viena Modifica el valor a Wikidata
Mort21 setembre 1852 Modifica el valor a Wikidata (49 anys)
Baden bei Wien Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJoseph Schütz Modifica el valor a Wikidata

Amalia Schütz (Viena, 22 de gener de 1803 - Baden bei Wien i Viena, 21 de setembre de 1852) coneguda amb el nom artístic d'Amalia Schütz Oldosi, va ser una soprano austríaca de principis del segle XIX que va actuar a Àustria, França, Anglaterra i Itàlia.

Biografia[modifica]

Amalie Schütz, era filla del pintor vienès Joseph Holdhaus, Schütz va rebre la seva formació a Viena d'Antonio Salieri i Giuseppe Tomaselli. Va debutar el 1821 al Theater an der Wien, on va cantar papers de Rossini com a soprano o mezzosoprano. El 1820 es va casar amb el baríton Joseph Schütz, també contractat per aquest teatre.

El 1822–1823, va cantar al "Wiener Hofoper" i va substituir a Wilhelmine Schröder-Devrient en el paper principal a Cordelia de Conradin Kreutzer, paper que assumirà com a part de la seva carrera internacional al teatre alemany d'Amsterdam. El 1825, va actuar a París, on va forjar el seu nom artístic "Schütz-Oldosi", component el nom del seu marit i una forma italiana del seu nom de soltera. Ràpidament es va convertir en una de les primeres cantants femenines de l'època, enfrontant-se a Giuditta Pasta i Joséphine Fodor-Mainvielle. El 1828, va cantar al "Théâtre italien" de París el paper d'Elena a La donna del lago de Rossini, que també va donar al "King's Theatre" de Londres.

El moment més destacat de la seva carrera va tenir lloc a Itàlia. El 1830, Schütz va debutar a La Scala de Milà com Giulietta a I Capuleti e i Montecchi de Bellini. Després va actuar als escenaris d'òpera de Nàpols, Florència, Bolonya, Lucca i Roma per cantar Rossini, Bellini i Donizetti.

El 1835, va tornar a Viena per al Festival d'Òpera Italiana i va tornar a cantar a l'Hofoper La sonnambula de Bellini i Anna Bolena de Donizetti. El 1836, va estrenar a Nàpols el paper de Serafina a Il campanello de Donizetti.

El 1838 es va retirar dels escenaris i es va dedicar únicament als concerts. Després es va traslladar a Viena com a professora de cant. Va ser convidada una vegada més a Londres, poc abans de morir als 49 anys.

Amalie Schütz està enterrada al cementiri de Santa Helena de Baden.

Bibliografia[modifica]

  • Edith Grünsteidl: Die Geschichte des Linzer Landständischen Theaters im 19. Jahrhundert, Dissertation, Universität Wien 1970.[1]
  • C. Höslinger, H. Reitterer: "Schütz Amalie". In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL). Vol. 11, Austrian Academy of Sciences, Vienna 1999, ISBN 3-7001-2803-7, p. 299 f. (Direct links to "p. 299", "p. 300")

Referències[modifica]