Arthur Elwell Fisher

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArthur Elwell Fisher
Biografia
Naixement1848 Modifica el valor a Wikidata
Mort1913 ↔ 1968 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióTrinity College, Toronto Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, violinista Modifica el valor a Wikidata
AlumnesRoberta Geddes-Harvey Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViola, violí i orgue Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 8708611e-a89f-440f-b56f-c0beb8bc85d6 Modifica el valor a Wikidata

Arthur Elwell Fisher (1848 - 1913 ↔ 1968) va ser un compositor, organista, violista, violinista i educador musical[1][2] anglès que va ser principalment actiu a Amèrica del Nord.

La seva producció compositiva inclou Trio de corda en sol, Opus 54, una rapsòdia per a violí i orquestra, una cantata d'acció de gràcies, diverses obres per a piano sol i violí solista, obres corals i aproximadament 100 cançons. Les seves obres van ser publicades al Canadà per I. Suckling & Sons i A. & S. Nordheimer Co., a Anglaterra per Ashdown, Curwen Press i Novello, i als Estats Units per Century, Oliver Ditson i Companyia, G. Schirmer, i Summy-Birchard Music.[3]

Adolescència i educació[modifica]

Fisher va néixer a Anglaterra.[4] Va estudiar violí al Conservatori de París i amb Henry Holmes (1839–1905) a Londres.

Carrera[modifica]

Fisher va treballar com a organista de l'església a Liverpool durant la dècada de 1870. El 1879 va emigrar al Canadà i va assumir el càrrec d'organista a l'església de Sant Jordi a Mont-real, mentre, donava classes d'orgue en privat.[5] Va marxar d'allà el 1882 per cursar estudis al "Trinity College" de Toronto, on va obtenir una llicenciatura en música el 1887. També va obtenir diplomes associats del "Trinity College of Music" i del "Royal College of Organists" el 1889 a través d'examinadors visitants d'aquestes escoles al Canadà.[3] En aquest moment ja havia compost i publicat una sèrie de peces de música vocal.[6][7]

Fisher es va incorporar a la facultat de música del Conservatori Superior de Música de Toronto (TCM) el 1887, on va impartir cursos de piano, violí, veu i teoria. També va impartir cursos similars al "Toronto College of Music", va ocupar diversos càrrecs d'organista d'església a Toronto, va fundar la St Cecilia Choral Society de Toronto i va actuar activament com a violista al Toronto String Quartette de la TCM. El 1887 va ser nomenat primer examinador itinerant del TCM; organitzant exàmens locals a Ontario i a l'oest del Canadà. Del 1887 al 1890 va col·laborar amb nombroses editorials i composicions musicals al Musical Journal.[3] Entre els seus destacats alumnes hi havia W. H. Hewlett. El crític musical Hector Charlesworth va descriure a Fisher com

« <un home d'aprenentatge profund, encara que molt a l'ombra de la catedral, com la majoria dels músics anglesos dels anys vuitanta.> »

La cantata de Fisher per a cor i piano femení, The Wreck of the Hesperus, es va estrenar el 1893 i l'any següent va ser recuperada per a la interpretació d'un cor i orquestra mixta per al festival inaugural de Massey Hall.

El 1893, Fisher va renunciar al seu càrrec al TCM a causa de conflictes relacionats amb els termes del seu contracte amb l'escola. Va ser nomenat examinador musical a la Universitat de Toronto el 1896 i aquest mateix any va ser nomenat director musical del "Kingston Ladies College". En algun moment de la primera dècada del segle XX es va incorporar a la facultat del Chicago Musical College, on va ensenyar activament fins al 1912. Després d'això, es desconeix el seu parador i les seves activitats, encara que els estudiosos creuen que probablement va romandre als Estats Units fins a la seva mort.[3]

Fonts[modifica]

  1. Ladislav Cselenyi-Granch. Under the Sign of the Big Fiddle: The R.S. Williams Family, Manufacturers and Collectors of Musical Instruments. Dundurn; 15 October 1996. ISBN 978-1-4597-2745-8. p. 51–.
  2. Graeme Mercer Adam. Toronto, Old and New: A Memorial Volume, Historical, Descriptive and Pictorial, Designed to Mark the Hundredth Anniversary of the Passing of the Constitutional Act of 1791, which Set Apart the Province of Upper Canada and Gave Birth to York (now Toronto) with Some Sketches of the Men who Have Made Or are Making the Provincial Capital. Mail printing Company; 1891. p. 138–.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Helmut Kallmann. "Arthur Elwell Fisher". The Canadian Encyclopedia.
  4. History of Toronto and County of York, Ontario: Containing an Outline of the History of the Dominion of Canada; a History of the City of Toronto and the County of York, with the Townships, Towns, General and Local Statistics; Biographical Sketches. C.B. Robinson; 1885. p. 2–.
  5. Educators of Michigan: (Illustrated Reference Book) ; a Choice Collection of Biographical Sketches and Portraits of the Teaching Profession. Wilton-Smith; 1894. p. 105–.
  6. Grip. Vol. 26-27. Grip Print. & Publishing Company; 1886. p. 607–.
  7. The Choir: A Weekly Journal of Music, Literature and Art. Vol. 17, 18. Metzler.; 1874. p. 325, 341.