Artistes units pels Abruços

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Artisti uniti per l'Abruzzo)
Infotaula d'organitzacióArtistes units pels Abruços
(it) Artisti uniti per l'Abruzzo Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipussúpergrup Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Obres destacables
Format per

Musicbrainz: 14242ac2-b7fd-4ace-9b93-0c33e7dc5e7b Discogs: 2959984 Modifica el valor a Wikidata

Artistes units pels Abruços (en italià: Artisti uniti per l'Abruzzo) és un conjunt de 56 cantants i músics italians que es van reunir a l'abril del 2009 per a cantar una cançó benèfica, Domani, després del Terratrèmol de L'Aquila de 2009 que afectà la zona dels Abruços (Itàlia).

Història[modifica]

Arran del terratrèmol que sacsejà el poble italià de L'Aquila i els seus voltants el 6 d'abril del 2009, tres famosos artistes italians, Lorenzo Jovanotti, Giuliano Sangiorgi i Mauro Pagani, van decidir d'escriure una cançó i de reunir molts artistes italians per a cantar-la[1] i així ajudar a la reconstrucció de la població. La cançó Domani fou escrita aleshores per Mauro Pagani que també es feu càrrec de la producció.

Per a interpretar aquesta cançó es reuniren 56 cantants i músics italians de manera benèvola que donaren tots els beneficis del disc al Ministeri de la Cultura italià per a ajudar a la reconstrucció.[2] El projecte tenia com a objectiu participar en els esforços de reconstrucció de l'Aquila amb una fita simbòlica: la restauració del conservatori "Alfredo Casella" i de la seu del Teatro Stabile d'Abruzzo dell'Aquila afectats i danyats de manera important pel terratrèmol.

La cançó s'enregistrà en només un dia, el 21 d'abril del 2009 als estudis d'enregistrament Officine Meccaniche de Milà. Fou emesa a les ràdios precisament un mes després del sisme el 6 de maig del 2009 a les 03:32. Esdevingué ràpidament un èxit de vendes.

El grup un any després[modifica]

Preocupat pels progressos limitats, i la poca transparència de la gestió financera, de la reconstrucció de L'Aquila, al juliol del 2010 Jovanotti, recolzat per tots els membres del grup, va escriure una carta al ministre de la cultura Sandro Bondi per a demanar-li respostes clares i transparència sobre l'ús dels fons (més d'un milió d'euros) en un moment en què la regió dels Abruços ja havia perdut el seu interès mediàtic.

Els membres del grup[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Domani 21/04.09. Artisti uniti per l'Abruzzo» (en italià). Ministero dei beni e delle attività culturali e del turismo. Arxivat de l'original el 2012-07-17. [Consulta: 17 juliol 2012].
  2. Stefano Mannucci. «Un canto per l'Abruzzo. Tra i promotori Jovanotti e Mauro Pagani» (en italià). Il Tempo, 06-05-2009. Arxivat de l'original el 2012-07-17. [Consulta: 30 novembre 2014].

Enllaços externs[modifica]