Asa Branca (cançó)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Asa Branca)
Infotaula obra musicalAsa Branca
Forma musicalcançó Modifica el valor a Wikidata
Llenguaportuguès Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1947 Modifica el valor a Wikidata
País d'origenBrasil Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 1c5e952b-0e45-4c17-a807-4f85326861dd Modifica el valor a Wikidata
Ala-blanca (Patagioenas picazuro) au que va donar nom a la cançó.

Asa Branca és una cançó de baião, d'autoria dels músics brasilers Luiz Gonzaga i Humberto Teixeira, composta el 3 de març de 1947.

Temàtica[modifica]

Luiz Gonzaga (1959)

El tema de la cançó és la sequera cíclica en la Regió Nord-est del Brasil, que pot arribar a ser molt intensa en el semiàrid del Sertão, a punt de fer migrar fins i tot el colom picazuro (Patagioenas picazuro). Es tracta d'una espècie de colom popularment anomenat asa-blanca al Brasil, on també se'l coneix com pomba-pedrês o pomba-trocaz.[1] La sequera obliga també el noi protagonista de la cançó a canviar de regió per poder sobreviure. Al fer-ho, ell promet tornar un dia (igual com fa l'ocell quan passa la sequera) per estar a prop de la seva estimada.

Hi ha una continuació de "Asa Blanca", intitulada "A Volta da Asa Branca", que tracta del retorn del retirante (l'emigrant per la sequera) i de la seva nova vida en el Nordeste.

Transcendència[modifica]

Segons l'ECAD, és una de les músiques més tocades en festas juninas (festivitat de Sant Joan al Brasil), havent estat la vuitena més tocada l'any 2010.[2] Amb el temps, s'ha convertit en una mena d'himne per tota la regió nord-est.[3]

Al municipi d'Exu, estat de Pernambuco, se situa el Parc Asa Branca, que acull el Museu Gonzagão, el mausoleu del cantant i la casa familiar.[4]

Enregistraments[modifica]

La versió més coneguda és la cantada per Luiz Gonzaga. A més d'aquesta versió, la música va ser gravada per una sèrie d'altres artistes, entre ells:

Referències[modifica]

  1. Novo Dicionário Aurélio da Língua Portuguesa. Editora Nova Fronteira, 1986
  2. ecad.org.br/ Luiz Gonzaga é o artista mais tocado nas festas juninas
  3. «70 anos de Asa Branca: Luiz Gonzaga e um símbolo de expressão popular brasileira» (en portuguès brasiler). Gente IG, 06-10-2017. [Consulta: 6 juliol 2022].
  4. Aurélio, Marco. «Conheça o Museu do Gonzagão, um espaço dedicado à vida e obra de Luiz Gonzaga» (en portuguès brasiler). UOL, 07-10-2021. [Consulta: 6 juliol 2022].

Enllaços externs[modifica]