Atemptats contra l'Ambaixada estatunidenca de 1964

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentAtemptats contra l'Ambaixada estatunidenca de 1964
Tipusatemptat amb bomba Modifica el valor a Wikidata
Data8 març 1964
5 març 1964 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióLibreville (Gabon) Modifica el valor a Wikidata
EstatGabon Modifica el valor a Wikidata

L'Ambaixada dels Estats Units a Libreville, Gabon, va ser blanc d'un atemptat el 5 de març de 1964 i novament el 8 de març.

Context[modifica]

Dues setmanes abans dels bombardejos, Gabon havia sofert un fallit cop d'estat contra el seu president, Leon M'ba. Després de l'intent de cop, alguns gaboneses van identificar erròniament als Estats Units com co-conspirador de l'intent de cop.[1] Time va afirmar que els funcionaris francesos van ajudar a difondre el rumor de la participació dels Estats Units en el cop.[2]

Transcurs[modifica]

El 5 de març, William F. Courtney, cap adjunt de l'ambaixada, va rebre una trucada d'un home que s'identificava com DuPont i exigia que tots els americans sortissin de Gabon. L'Agència d'Informació dels Estats Units va rebre altres dues trucades telefòniques amenaçant amb un atac imminent. Durant una tempesta de pluja, al voltant de les 8.15 d'aquesta nit, una petita bomba va explotar fora de l'ambaixada. L'explosió, que es va produir en un moment en què l'edifici estava tancat i bloquejat, va provocar danys en el cartell de l'ambaixada i l'esquerdament de dues finestres.[3]

Després del bombardeig, els gaboneses francesos van fer més dites amenaçadors a l'ambaixada.[4] Una segona bomba va explotar a uns 50 peus de l'ambaixada dues nits després, sense causar danys. Un tiroteig des d'un cotxe, durant el qual es van disparar almenys cinc rondes de perdigons amb una escopeta automàtica del calibre 12, va crivellar les finestres del segon pis amb més de 30 forats. William Courtney, l'encarregat de negocis americà, va veure a dos europeus en un automòbil Simca passar per l'ambaixada aproximadament a les 9:20 de la nit, una hora abans del tiroteig i el bombardeig. Un oficial americà sense nom va dir que va veure un acte envoltant l'ambaixada 10 minuts després del bombardeig. Dos policies gaboneses van ser assignats per a protegir l'edifici, i M'ba va ordenar una recerca sobre els bombardejos.[5] Va denunciar les acusacions contra els americans, dient:

« Res permet determinar que els Estats Units van exercir un paper en els recents esdeveniments. No obstant això, les relacions d'amistat existents entre els membres de l'Ambaixada dels Estats Units i alguns polítics que van participar en la rebel·lió podrien haver fet aquesta impressió a alguns, una impressió que no comparteixo.[6] »

Referències[modifica]

  1. Howe, Russell Warren. «Election Sunday to Test French "Counter-Coup" in Gabon». The Washington Post p. D7, 07-04-1964. [Consulta: 8 setembre 2008].
  2. «Sure Cure for Sterility». Time, 27-03-1964. [Consulta: 10 agost 2008].
  3. «Americans Score French in Gabon». The New York Times, 07-03-1964. [Consulta: 7 setembre 2008].
  4. Garrison, Lloyd. «French-African Bitterness Is Increasing in Gabon». The New York Times p. 15, 11-03-1964. [Consulta: 7 setembre 2008].
  5. Garrison, Lloyd. «Gunmen in Gabon Rake U.S. Mission: Whites Again Bomb Building in Former French State -- Nobody Is Injured». The New York Times, 10-03-1964. [Consulta: 8 setembre 2008].
  6. «Gabon Chief Clears U.S. of Role in Plot». The New York Times p. 16, 16-03-1964. [Consulta: 8 setembre 2008].