Atis Kronvalds

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAtis Kronvalds

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement15 abril 1837 Modifica el valor a Wikidata
Parròquia de Bunka Modifica el valor a Wikidata
Mort17 febrer 1875 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Vecpiebalga (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tartu Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perescriptor i lingüista
Activitat
Ocupaciólingüista, escriptor Modifica el valor a Wikidata

Atis Kronvalds o Kronvaldu Atis (Parròquia de Bunka, 15 d'abril de 1837 - 17 de febrer de 1875) fou un escriptor, lingüista i mestre letó.

Kornvalds era fill d'un sastre, però va créixer amb capellans a Durbe. Després d'estudiar a Liepāja esdevingué professor particular. El 1860 començà a estudiar medecina a la Universitat de Berlín. Tanmateix, abandonà els estudis un any després, quan no va tenir més recursos econòmics. Tornà a Letònia, on començà a treballar com a professor particular a Durbe.

Després de tornar a Letònia, Kronvalds s'uní al moviment nacionalista letó Jaunlatviēšy (Joves Letons) i esdevingué un apassionat defensor dels drets, llengua i cultura letons. El 1865 es traslladà a Tartu per estudiar pedagogia a la Universitat de Tartu, on el 1868 esdevingué professor. Participà activament en les activitats socials de la societat letona local, sobretot renovà la tradició dels «Vespres letons», iniciada per Krišjānis Valdemārs. També escrigué sobre teoria de l'ensenyament i diversos articles sobre ensenyament i lingüística. El 1872 escrigué Nationale Bestrebungen, i el manifest dels Joves Letons.

El 1873 Kronvalds es traslladà a Vecpiebalga, on treballà de professor en una escola local, i també participà el mateix any en el primer Festival de Cançó i Dansa Letones.