Balma de Can Bosc

Infotaula de geografia físicaBalma de Can Bosc
TipusIndret Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaRajadell (Bages) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 44′ 04″ N, 1° 44′ 43″ E / 41.73438°N,1.745291°E / 41.73438; 1.745291

La balma de Can Bosc és una balma de petites dimensions situada en una terrassa de la riera de Rajadell i a tocar del camí que discorre per la vall de la riera. Per arribar‐hi cal situar‐se en l'eix transversal direcció Manresa‐Calaf i prendre la sortida de Rajadell. Un cop creuada la vila, cal agafar una pista forestal que apareix a l'esquerra i que porta fins a la balma. Va ser utilitzada com un dipòsit d'enterrament col·lectiu secundari del període que va del neolític a l‘edat del bronze (2500 a 1200 aC).

Descobriment i història de les investigacions arqueològiques[modifica]

El 1989 es va fer la troballa fortuïta per un grup d'excursionistes manresans que van trobar dos cranis a la balma. L'any 1993 el jaciment és catalogat com a element d'interès arqueològic en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arqueològic, Històric i Paisatgístic de Rajadell, i el 1995 realitzà l'excavació de salvament després d'una prospecció prèvia l'any 1994.[1] Els primers treballs de prospecció permeteren detectar dos sectors d'interès a la balma: Can Bosc I, situat sota la pròpia balma i corresponent a un enterrament de cronologia calcolítica, i Can Bosc II, situat en un petit replà a l'extrem on s'acaba la balma.

  • CAN BOSC I: Es tracta d'un dipòsit d'enterrament col·lectiu secundari.
  • CAN BOSC II: L'excavació realitzada el 1995 amb motiu de les obres efectuades a l'eix transversal va aportar 400 peces d'indústria lítica a base de micròlits, entre els que predominen els gratadors i algunes puntes de sageta. L'anàlisi tipològica de les peces sembla indicar una cronologia Epipaleolítica per aquest sector. Pot tractar‐se d'un assentament de curta durada on es tractaven les pells.

Troballes[modifica]

Al decurs de l'excavació de 1995 aparegueren un total de deu cranis dins un conjunt de 500 ossos humans, amuntegats en una estreta franja a la part central de la balma. Com a material aparegué una dena de collaret. Tot això permet situar la cronologia d'aquest sector en el període calcolític.[2]

Bibliografia[modifica]

  • PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE RAJADELL (2010), Catàleg de béns protegits, Ajuntament de Rajadell. Desembre.
  • DAURA, A.; GALOBART, J.; PIÑERO, J.. L'Arqueologia al Bages, 1995. 

Referències[modifica]

  1. PLA D'ORDENACIÓ URBANÍSTICA MUNICIPAL DE RAJADELL (2010), Catàleg de béns protegits, Ajuntament de Rajadell. Desembre.
  2. DAURA, A.; GALOBART, J.; PIÑERO, J.. L'Arqueologia al Bages, 1995.