Barres de simi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Unes barres de simi tradicionals

Les barres de simi o laberint grimpador[1] són una peça d'equipament de pati o de zona de jocs infantil feta de moltes peces de material, com tubs de metall o cordes, en què els participants poden enfilar-se, penjar-se, asseure's, i en certes configuracions lliscar.

Història[modifica]

Unes barres de simi en forma de cúpula

Les primeres barres de simi van ser inventades el 1920 i patentades per l'advocat Sebastian Hinton, a Chicago.[2] Van ser venudes sota la marca registrada Junglegym. Apareixen tan lluny ençà com els anys 1930. La patent inicial de Hinton del 1920 apel·lava a l'«instint de simi» afirmant els beneficis de fer fer exercici als nens, i les seves patents de millora posteriors a aquell any es refereixen als simis que sacsegen les barres d'una gàbia, als nens que es gronxen en una "pista de simis", i al joc de "monkey tag".[3][4][5][6] El pare de Hinton, el matemàtic Charles Hinton, havia construït una estructura similar de bambú quan Sebastian Hinton era un nen; L'objectiu del seu pare era de permetre als nens arribar a una comprensió intuïtiva de l'espai tridimensional mitjançant un joc en el qual es designava els nombres dels eixos x, y i z, i cada nen provava de ser el primer a assolir el punt d'unió dels paràmetres indicats pel pare. Així, l'abstracció del sistema de coordenades cartesianes podria ser copsada com a nom d'un punt tangible en l'espai.[7]

El segon prototip de Hinton encara és a Crow Island School.[7][8]

Seguretat[modifica]

Per a reduir el risc de lesió de caigudes, els espais on hi ha barres de simi tenen sovint una capa gruixuda d'estelles o d'altre material a terra que absorbeix la caiguda. El Consell de Seguretat Nacional dels Estats Units recomana que hi hagi un gruix d'almenys 12 polzades (30 cm) d'aquest material.[9]

Referències[modifica]

  1. «Jungle gym | TERMCAT». [Consulta: 29 juny 2022].
  2. Les patents originals de Hinton pel que fa a "l'estructura per enfilar-se" són U.S. Patent 1.471.465, registrada el 22 de juliol de; U.S. Patent 1.488.244, registrada el 1r d'octubre de 1920; U.S. Patent 1.488.245, registrada el 1r d'octubre de 1920 i U.S. Patent 1.488.246, registrada el 24 d'octubre de 1921.
  3. DISTRICT OF COLUMBIA APPROPRIATION BILL FOR 1939 HEARINGS BEFORE THE SUBCOMMITTEE OF THE COMMITTEE ON APPROPRIATIONS UNITED STATES SENATE (en anglès), 1938. 
  4. Negligence and Compensation Cases Annotated (en anglès). Callaghan, 1937. 
  5. A U.S. Patent 1.471.465 Hinton va escriure a la pàgina 3: "Una vegada més i és important, el fort instint del mico en tots els éssers humans i potser més clarament vist en els nens, fa que enfilar-se sigui un esport el qual els nens agafin amb entusiasme, per una psicologia semblant a la d'un gatet jugant amb una pilota, que per descomptat, és una pràctica per a la caça".
  6. A U.S. Patent 1.488.244 Hinton va escriure a la pàgina 3: "No obstant això, he descobert que als nens sembla que els agrada pujar per l'estructura fins a un punt concret, i allà mouen el cap cap avall pels genolls, cridant-se els uns als altres, un truc que pot ser explicat, per descomptat, només per l'instint del mico". A la pàgina 4 va escriure: "Destaco considerablement la gran resistència de l'estructura, ja que és important. Moltes persones han vist un mico en un zoològic, com agafen els barrots de la seva gàbia amb les mans i els peus i es llancen amb el cos cap endavant i cap enrere de manera violenta, mentre que els altres micos segueixen el seu exemple. Els nens a l'estructura que he erigit fan el mateix, aparentment inconscients que fan imitació dels micos. Es pot observar que si vint-i-cinc o trenta nois amb força pes fan això, l'estructura carrega molta tensió”.
  7. 7,0 7,1 «“J” is for Jungle Gym | Winnetka Historical Society» (en anglès americà). [Consulta: 29 juny 2022].
  8. «About Us / History» (en anglès). Crow Island School history. Arxivat de l'original el 2020-02-27. [Consulta: 27 febrer 2020].
  9. Playground Safety – National Safety Council Arxivat 2006-12-10 a Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]