Bartomeu Simó Escanaverino

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Bartolomé Simó)
Infotaula de personaBartomeu Simó Escanaverino
Biografia
Naixement4 juliol 1869 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 febrer 1930 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata

Bartomeu Simó Escanaverino (Palma, 4 de juliol de 1869 - 22 de febrer de 1930) fou un compositor, intèrpret i professor de música mallorquí, fill del també compositor Gabriel Simó Moranta.

Biografia[1][modifica]

Començà els seus estudis musicals amb el seu pare i els continuà amb Bartomeu Torres, amb qui es formà en piano, violoncel i harmonia; posteriorment estudià contrabaix. El 1893 obtingué un premi a l'Escola de Música de Barcelona.

Durant la seva carrera dirigí algunes companyies de sarsuela i posà música as alguns "juguetes cómicos", que li donaren popularitat. El 1917 obté per oposició la plaça de professor de música a l'Escola Normal de Mestres de Barcelona.

Participà en la fundació del Montepío Músico Palmesano, del qual en fou gerent.

Obra[1][modifica]

Bartomeu Simó conrà tota mena de gèneres musicals. En l'àmbit eclesiàstic destaca Con dulces acentos,[2] editada per Ildefonso Alier.

Gran part de la seva producció està dedicada a la música per instruments de teclat. Compongué diferents sonates per a quintet i harmònium.

Edità recopilacions de cançons populars, moltes de les quals foren premiades en diferents concursos.

En l'àmbit pedagògic escrigué diferents mètodes de teoria musical i solfeig, un treball sobre la història del piano i un sobre la història de l'orgue.

Bibliografia[modifica]

  • FORTEZA, Rafael: Avance del catálogo general de compositores mallorquines y relación de sus obras; Biblioteca bartolomé March (Sóller,1939)
  • PARETS, Joan et al: Compositors de les Illes Balears; El Gall Editor (Pollença, 2000)

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 SOBRINO, Ramón: "Simó Escanaverino, Bartolomé" a Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana; SGAE (Madrid, 1999)
  2. «Simó, Bartolomé - Resultats de la cerca - IFMuC: Inventari dels Fons Musicals de Catalunya». [Consulta: 13 octubre 2017].