Borya (cràter)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreBorya

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter lunar Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades38° 17′ N, 35° 01′ O / 38.28°N,35.01°O / 38.28; -35.01 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre0,4 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ04 Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature15004 Modifica el valor a Wikidata

Borya és un petit cràter d'impacte de forma ovalada, situat a la part nord-oest de la Mare Imbrium, al nord-oest de la cara visible de la Lluna. Es troba a sud dels cràters Kolya, Leonid i Albert, molt proper en direcció nord-oest es troba Valera; i al sud Gena i els cràters bessons Vitya i Kostya. Els elements més destacables de la zona són el Promontorium Heraclides (30 km a nord) i el cràter C. Herschel (150 km a sud-sud-est) de l'àrea explorada pel Lunokhod 1.

El cràter porta el nom de la forma diminutiva de l'antropònim masculí rus Бориса (Boris), un dels dotze petits cràters amb nom situats a l'àrea per on va passar el Lunokhod 1. Van ser aprovats per la Unió Astronòmica Internacional (UAI) el 14 de juny de 2012.

El mòdul terrestre de la missió soviètica Luna 17 va passar a l'oest i al nord del cràter al voltant d'abril de 1971; després va girar a sud sud-oest i tot seguit a l'esquerra, en direcció est sud-est cap al maig cap al petit cràter que envaeix la vora sud de Kostya; abans de dirigir-se cap al nord. La ubicació i la trajectòria del mòdul d'allunatge van ser determinats per Albert Abdrakhimov el 17 de març de 2010, basant-se en una imatge presa pel Lunar Reconnaissance Orbiter.

Referències[modifica]

Vegeu també[modifica]