Bush (grup de Londres)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBush

Bush actuant a Texas (2011)
Dades
SobrenomBushx, Future Primitive
Tipusgrup de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1992, Londres, Regne Unit
Activitat
Activitat1992–2002 i des del 2010
MembresGavin Rossdale – veu principal, guitarra rítmica (1992–2002 i des del 2010)

Robin Goodridge – bateria i percussions (1992–2002 i des del 2010)
Chris Traynor – guitarra solista, cors (2002 i des del 2010)
Corey Britz – baixista, cors (des del 2010)

Per a les gires

Sacha Puttnam – teclats (1999–2002)

Sibyl Buck – baixista, cors (des del 2012)
Membres anteriorsNigel Pulsford – guitarra solista, cors (1992–2002)

Dave Parsons – baixista (1992–2002)
Sacha Gervasi – bateria i percussions (1992)
Amir – bateria i percussions (1992)

Spencer Cobrin – bateria i percussions (1992)
[1]
Segell discogràficE1 Music, Kirtland, SPV, Atlantic, Trauma, Interscope, Zuma Rock Records
Artistes relacionatsInstitute, Helmet, Spear of Destiny, The Partisans, Stone Gods, The Calling, Subwave
GènereRock alternatiu i post-grunge Modifica el valor a Wikidata
EstilRock alternatiu, grunge, post-grunge[2]
Format per

Lloc webbushofficial.com
IMDB: nm2799101 Facebook: BushOfficial Twitter (X): bushofficial Instagram: bush Youtube: UCEByXUIWdQJHPbo4t0Xs7qQ Souncloud: bushofficial Spotify: 78SHxLdtysAXgywQ4vE0Oa iTunes: 154751 Last fm: Bush Musicbrainz: 93ccd76c-3790-4435-a8bf-02bc26294b93 Songkick: 478333 Discogs: 3961 Allmusic: mn0000639056 Deezer: 1551 Modifica el valor a Wikidata

Bush és un grup de música rock britànic de format a Londres el 1992, poc després que el vocalista / guitarrista Gavin Rossdale i el guitarrista Nigel Pulsford es conegueren. No va passar molt temps abans que es reclutés al baixista Dave Parsons, i més tard el bateria Robin Goodridge, i començaren a compondre. David Parsons es va unir a Bush poc després de deixar el grup Transvision Vamp. Bateries com Sacha Gervasi, Amir i Spencer Cobrin havien sigut bateries Bush abans que Robin Goodridge ocupà definitivament aquest lloc, completant així la formació.[3]

el grup va trobar el seu èxit immediat amb la publicació del seu primer àlbum Sixteen Stone el 1994, que està certificat 6 multiplatí per la RIAA.[4] Bush va esdevenir un dels grups de rock amb més èxit comercial de la dècada de 1990, venent més de 10 milions de discos als Estats Units. Malgrat el seu èxit als Estats Units, el grup era menys conegut al seu país d'origen i va gaudir d'un èxit marginal allà.[5] Bush ha tingut nombrosos top ten singles a les llistes de rock de Billboard,[6] i un àlbum número 1 per Razorblade Suitcase el 1996.[7] el grup es va separar en 2002, però el nom va ser restablit en 2010 i va començar a treballar en un nou àlbum, el mar de records, que fou publicat al setembre de 2011.

El grup va triar el nom "Bush" perquè solien viure en Shepherd's Bush, Londres.

Al Canadà, un cop van ser coneguts com a Bushx, perquè el grup Bush, de la dècada de 1970, dirigit per Domenic Troiano, era propietari dels drets canadencs sobre el nom. L'abril del 1997, es va anunciar que Troiano havia accedit a deixar-los usar el nom de Bush al Canadà sense l'exponent x, a canvi de la donació de 20.000 dòlars cada un a la Starlight Children's Foundation i el Music Therapy Trust Fund (fons fiduciari musicoteràpia canadenc).

Història[modifica]

Formació i Sixteen Stone (1992–1995)[modifica]

Després de deixar el seu grup Midnight, Gavin Rossdale va reunir amb el guitarrista i antic membre de King Blank Nigel Pulsford el 1992. Els dos units a través d'una apreciació del grup nord-americà de rock alternatiu Pixies. Els dos van formar un nou grup a la qual anomenaren Future Primitive. Un executiu de la discogràfica britànica anys més tard, descrivint els primers sons del grup, va dir "No eren el que són avui en dia - que semblaven el costat més comercial de INXS".[8] La parella va contractar el baixista Dave Parsons (abans de The Partisans i Transvision Vamp) i que provà amb diversos bateristes diferents (un d'ells el periodista britànic, guionista i director de cinema Sacha Gervasi) abans Gavin preguntà al bateria Robin Goodridge per tal de completar la formació.[1]

El 1993, el grup signà amb per Rob Kahane, que tenia un acord de distribució amb Hollywood Records de The Walt Disney Company. El grup va acabar la gravació del seu àlbum debut Sixteen Stone a principis de 1994. No obstant això, la mort de l'executiu de Disney Frank G. Wells eliminà un partidari de Kahane, i executius de Hollywood consideraren l'àlbum de Bush inacceptable per a la publicació. Com a resultat, els membres de Bush van prendre ocupacions fer feines domèstiques. Interscope Records en última instància, decidiren publicar l'àlbum, i a finals de l'any 1994, Kahane va enviar una còpia anticipada de l'àlbum a un amic a la influent emissora de ràdio de Los Angeles KROQ-FM, que afegeix la cançó "Everything Zen" per la seva rotació.[8]

Razorblade Suitcase (1996–1998)[modifica]

A finals de 1996 Bush publicà el primer single "Swallowed" del seu segon àlbum titulat Razorblade Suitcase. La cançó va passar set setmanes amb la part superior de la taula de Modern Rock Tracks. L'àlbum va aconseguir el número 1 als Estats Units i es col·loca alt en molts països europeus. Malgrat un èxit, a les dues singles d'èxit en comparació amb el quatre, l'àlbum no es va vendre tan bé com Sixteen Stone. Razorblade Suitcase va comptar amb Steve Albini com a enginyer de so. Albini havia treballat amb Nirvana en el seu darrer àlbum d'estudi, In Utero, només tres anys abans. Després de l'èxit de "Swallowed," l'àlbum va tenir un èxit més, "Greedy Fly", però després no va produir cap resultat més important.

Possiblement per impulsar les vendes de Razorblade Suitcase o passar a un nou terreny, Bush publicà l'àlbum de remescles Deconstructed. En l'àlbum s'arranjaren els temes de Bush en estils dance i tecno. L'àlbum tingué un èxit moderat obtenint un disc de platí menys d'un any després de la seva publicació.

The Science of Things (1999–2000)[modifica]

Després de la realització de gires, Rossdale es va recloure a Irlanda, on va treballar en el material per al proper àlbum del grup. Rossdale envià periòdicament maquetes de les seves obres en curs per als seus companys de grup. Finalment, el grup es va reunir per gravar a Londres l'agost de 1998, on el grup va tornar a fer equip amb els productors de Sixteen Stone, Clive Langer i Alan Winstanley.[9]

La publicació de The Science of Things enmig d'una batalla legal entre el grup i Trauma Records. El cas es va resoldre a principis de 1999 i l'àlbum va ser finalment publicat aquell octubre.[10] The Science of Things era un canvi important en diverses formes dels dos primers àlbums de Bush. Igual que l'èxit multiplatí dels dos primers àlbums de Bush, aquest àlbum també va aconseguir el disc de platí. A més, mentre que els àlbums anteriors del grup van ser fortament influïts pel grunge, The Science of Things oferia algunes influències de música electrònica que la distingien de la sonoritat prèvia de Bush. Per exemple, tot i que el single inicial "The Chemicals Between Us" tenia un riff de guitarra prominent, també tenia molts elements electrònics que normalment es troben a la música dance. Encara que l'àlbum tenia algunes cançons d'èxit, que no aconseguí col·locar-les en el top 10. L'actuació del grup a Woodstock 1999, però, va ajudar a aconseguir amb The Science of Things el disc de platí malgrat el seu lent començament.

Es publicaren tres singles a partir de The Science of Things, sobretot "The Chemicals Between Us", que va passar cinc setmanes en el número 1 en el Modern Rock Tracks i aconseguí el seu punt màxim en el número 67 dels US Hot 100. "Letting the Cables Sleep," el tercer single, arribà al número 4 al Modern Rock Tracks i també rebé una considerable cobertura radiofònica.

Golden State i ruptura (2001–2002)[modifica]

L'octubre de 2001, ara amb el segell discogràfic Atlantic Records, Bush publicà el seu següent àlbum, Golden State. Mentre que l'àlbum va intentar tornar al so simple, enganxós de debut del grup, que no va aconseguir el mateix èxit comercial, com les versions anteriors del grup. Es publicaren diversos singles, sobretot l'èxit "The People That We Love", però no van ser èxits de comunicació. L'àlbum va ser el menys reeixit del grup, venent només 380.000 còpies als EUA. "The People That We Love (Speed Kills)" fou inclòs al videojoc Need For Speed: Hot Pursuit 2.

El gener de 2002, Pulsford va deixar la banda després del llançament de Golden State per passar més temps amb la família i Chris Traynor es va fer càrrec a la guitarra per a la posterior gira, el que va resultar ser l'últim de Bush des de fa 8 anys.

A causa de la disminució de les vendes de discos i la falta de suport d'Atlantic Records, Bush es va dissoldre el 2002. El 2005, la banda publicà un àlbum de grans èxits anomenat The Best of: 1994-1999, i, uns mesos més tard, un àlbum en viu titulat Zen X Four.

Post-ruptura (2003–2010)[modifica]

Gavin Rossdale va formar un nou grup, Institute, en 2004, fent de vocalista i guitarrista, igual que a Bush. Chris Traynor també es va unir al grup com a guitarrista. A més de tocar a Institute, Traynor també es va unir a la reunificada banda Helmet el 2004 com a baixista, que va deixar el grup en 2006. Institute publicà un àlbum, Distort Yourself, però no va aconseguir molt èxit comercial malgrat l'obertura d'U2's Vertigo Tour en alguns espectacles. Institute es va separar en 2006 i Rossdale es va embarcar en una carrera en solitari. El 2007, va cobrir la cançó de John Lennon "Mind Games" per a l'àlbum de tribut a Lennon Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur. El seu primer àlbum en solitari, Wanderlust, recolzat pel single principal "Love Remains the Same", fou publicat al juny de 2008.

Rossdale has also ventured into the world of acting, appearing in the films and others.

Rossdale també ha entrat en el món de l'actuació, apareixent en les pel·lícules Zoolander, Little Black Book, The Game of Their Lives, Constantine, How to Rob a Bank i altres.

Robin Goodridge va gravar amb els Elyss rock britànic de la banda en 2004, encara que no han llançat cap material nou des de llavors. El 2006, va començar Goodridge tambors del grup de rock indie Spear of Destiny, i va aparèixer en el seu àlbum de 2007, Imperial Prototype. Durant l'estiu de 2008, va realitzar una gira pel Regne Unit amb de grup de rock britànic Stone Gods després del seu actual bateria Ed Graham presumptament emmalaltí.

En una entrevista a Blender, Gavin Rossdale va admetre que la probabilitat d'una reunió de Bush era "molt alta". Després va afegir "bastant alta",[11] En una entrevista al novembre de 2008, Rossdale va revelar que havia intentat posar-se en contacte amb els altres membres de Bush, “em vaig acostar a ells”.

Retrobament: The Sea of Memories (2010)[modifica]

Escenari de Bush abans de tocar el 17/8/2011 a Austin, TX

El 22 de juny de 2010 es va anunciar que Bush faria la seva primera actuació en vuit anys al festival Epicenter a Fontana (Califòrnia) el 25 de setembre de 2010. també es va anunciar un nou àlbum, llavors titulat Everything Always Now, així com un nou senzill "Afterlife".

Els dos membres fundadors Nigel Pulsford i Dave Parsons decidiren no retornar al grup amb Rossdale, declarant:

« He estat parlant molt amb Nigel i cada vegada que faig un disc, jo li demano de fer-lo. Ell és feliç i no és una cosa que volia fer - ell té una família. Vaig parlar amb Dave. Em va sorprendre perquè vaig pensar que ho faria. Va pensar en això durant el cap de setmana i després va dir que no podia. Ell no vol comprometre i després de tornada - que no sabia quant temps podria anar de gira. És una absurda quantitat de treball.[12] »

Pulsford i Parsons van ser reemplaçats per Chris Traynor i Corey Britz, respectivament. Traynor també s'havia situat per Pulsford durant la gira de Golden State. La nova formació va jugar set actuacions el 2010, interpretant cançons de quatre àlbums anteriors de Bush i la seva nova cançó "Afterlife".[13]

Gavin va anunciar a la ràdio que l'àlbum havia estat rebatejat El mar de records i va ser publicació al setembre i va aconseguir arribar al seu punt màxim al número 18 en el Billboard Top 200. El primer senzill de l'àlbum, "The Sound of Winter" fou publicat al juliol de 2011 i va aconseguir el número u en la llista Billboard Alternative Songs.[14]

El 19 de novembre de 2011, Bush va realitzar una actuació en directe al "Guitar Center Sessions" a DirecTV. L'episodi inclou una entrevista amb el presentador del programa, Nic Harcourt.[15]

La seva cançó Into The Blue apareix a la banda sonora de The Avengers (pel·lícula de 2012) publicada l'1 de maig de 2012.

Anaren de gira amb Nickelback en la seva gira Here and Now.

Discografia[modifica]

La discografia de Bush inclou de cinc àlbums d'estudi on disc en directe, dos recopilatoris i divuitz senzills publicats a Interscope Records. Després de la seva reunificació el 2010 publicaren el seu cinquè àlbum, The Sea of Memories, la tardor del 2011.

Àlbums d'estudi[modifica]

Any Notes Posicions màximes Certifications[16][17]
(llindar de vendes)
UK
[18]
AUS
[19]
AUT
[20]
BEL
[21]
CAN
[22]
GER
[23]
NL
[24]
NZ
[25]
SWI
[26]
US
[27]
1994 Sixteen Stone 42 5 14 7 68 20 2 4
  • CAN: 6× Platinum
  • UK: Silver
  • US: 6× Multi-Platinum
1996 Razorblade Suitcase 4 12 13 38 1 37 31 10 1
  • CAN: 5× Platinum
  • UK: Gold
  • US: 3× Multi-Platinum
1999 The Science of Things
  • Released: October 26, 1999
  • Label: Interscope Records
28 70 18 49 4 19 48 36 99 11
  • CAN: Platinum
  • US: Platinum
2001 Golden State
  • Released: October 23, 2001
  • Label: Atlantic Records
53 78 11 31 10 41 31 22
2011 The Sea of Memories
  • Released: September 13, 2011
  • Label: Zuma Rock Records (through a partnership with E1 Music)
200[28] 43 49 29 48 18
"—" denotes releases that did not chart or not released to that country

Àlbums en directe[modifica]

Any Notes
2005 Zen X Four

Recopilatoris[modifica]

Any Notes Posicions màximes Certifications[29][30]
UK
[18]
CAN NZ
[31]
US
[32]
1997 Deconstructed
  • Released: November 11, 1997
  • Label: Interscope Records
177 14[33] 27 36
  • CAN: Platinum
  • US: Gold
2005 The Best of: 1994-1999

Singles[modifica]

Data Senzill Posicions màximes Àlbum
UK
[34]
AUS
[34]
CAN
[35][36]
CAN
Alt.

[37][38]
GER
[23]
NL
[39]
NZ
[40]
US
[41]
US
Air.

US
Alt.

[36]
1994 "Everything Zen" 99 41 5 45 40 2 5 Sixteen Stone
1995 "Little Things" 184 2 46 4 6
"Comedown" 45 1 30 25 1 2
"Glycerine" 5 38 3 41 31 28 28 1 4
1996 "Machinehead" 48 40 1 43 24 4 4
"Swallowed" 7 25 5 1 100 27 1 2 Razorblade Suitcase
1997 "Greedy Fly" 22 78 38 6 41 3 5
"Bonedriven" 49
"Cold Contagious" 75 57 4 23 18
"Personal Holloway"
"Mouth (The Stingray Mix)" 6 63 5 28 Deconstructed
1999 "The Chemicals Between Us" 46 93 5 67 58 1 3 The Science of Things
2000 "Warm Machine" 45 38 16
"Letting the Cables Sleep" 51 113 4 26
2001 "The People That We Love" 81 92 114 11 10 Golden State
"Headful of Ghosts" 38 34
2002 "Inflatable" 105
2010 "Afterlife" 22 34 The Sea of Memories
2011 "The Sound of Winter" 71 2 104 1 3
2012 "Baby Come Home" 16 28
"Glycerine (Live)" feat. Gwen Stefani Digital Single
"—" denotes releases that did not chart or not released to that country

Filmacions[modifica]

Year Notes
1997 Alleys & Motorways
  • Released: November 18, 1997
  • Label: Interscope Records
2002 The Best of: 1994-1999
  • Released: May 28, 2002
  • Label: SPV GmbH
2005 Zen X Four
  • Released: November 15, 2005
  • Label: Kirtland Records
2013 Live!
  • Released: March 1, 2013
  • Label: earMUSIC
2013 Live from Austin, Texas
  • Released: April 15, 2013
  • Label: TourGigs

Vídeoclips[modifica]

Any Títol Director
1994 "Everything Zen" Matt Mahurin
1995 "Little Things"
"Comedown" Jake Scott
"Glycerine" Kevin Kerslake
1996 "Machinehead" Shawn Mortensen
"Swallowed" Jamie Morgan
1997 "Greedy Fly" Marcus Nispel
"Mouth (The Stingray Mix)" John Hillcoat
"Bonedriven" Mark Lebon
"Cold Contagious"
1998 "Personal Holloway" John Hillcoat
"Comedown" (Healy & Amos mashup remix) Jason Smith
1999 "The Chemicals Between Us" Stéphane Sednaoui
2000 "Warm Machine" Russell Thomas and Steve Jones
"Letting the Cables Sleep" Joel Schumacher
2001 "The People That We Love" Ulf Buddensieck
2002 "Inflatable" Giuseppe Capotondi
2011 "The Sound of Winter" Meiert Avis
2012 "Baby Come Home" Todd Stefani
"The Afterlife"

Premis i nominacions[modifica]

American Music Awards

Data Treball nominat Premi Result
1997 Bush Favorite Alternative Group Nominat
1998 Bush Favorite Alternative Group Guanyador

Grammy Awards

Data Treball nominat Premi Resultat
1998 "Swallowed" Best Hard Rock Performance Nominat

MTV Video Music Awards

Data Treball nominat Premi Resultat
1996 "Glycerine" Viewer's Choice Guanyador
1996 "Glycerine" Best Alternative Video Nominat
1996 "Machinehead" Best Video From a Movie Nominat

MTV Movie Awards

Data Treball nominat Premi Resultat
1997 "Machinehead" Best Song From a Movie Guanyador

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Biography at OneSecondBush.com – A Comprehensive Fan Site for the Band Bush». Onesecondbush.com.
  2. «Sixteen Stone by Bush on MSN Music». Music.msn.com. Arxivat de l'original el 2012-01-11.
  3. «Bush Biography». OneSecondBush.
  4. RIAA Certification (cal cercar-ho). RIAA.com
  5. Albums of the week Arxivat 2020-04-08 a Wayback Machine., at Entertainment.uk
  6. «Bush Billboard Singles Chart». Allmusic.
  7. «Bush Billboard Album Chart». Allmusic.
  8. 8,0 8,1 Daly, Steven. "Nirvanawannabes Arxivat 2010-01-12 a Wayback Machine.". Rolling Stone. 18 April 1996
  9. Uhelzski, Jaan. "Beating Around the Bush Arxivat 2008-08-30 a Wayback Machine.". Rolling Stone. 17 November 1998
  10. Eliscu, Jenny. "Bush's Wait Problem Arxivat 2008-08-07 a Wayback Machine.". Rolling Stone. 6 August 1999
  11. «Blogs». Rolling Stone. Arxivat de l'original el 2010-12-07. [Consulta: 19 novembre 2013].
  12. «Gavin Rossdale: Interview | Spin Magazine». Bush-music.com, 29-07-2010. Arxivat de l'original el 8 de juliol 2011.
  13. «Bush». Facebook.
  14. [enllaç sense format] http://www.billboard.com/articles/columns/chart-beat/465732/bush-back-atop-alternative-songs-with-self-released-the-sound-of
  15. «Guitar Center Sessions with host Nic Harcourt». Arxivat de l'original el 2013-10-13. [Consulta: 19 novembre 2013].
  16. Certifications for Bush's albums in Canada:
  17. RIAA Gold and Platinum Search for albums by Bush
  18. 18,0 18,1 «Bush discography». chartstats.com. Arxivat de l'original el 2013-01-02.
  19. «Bush discography». Australian Album charts.
  20. «Bush discography» (en alemany). Austrian charts.
  21. «Bush discography». ultratop.be.
  22. Màximes posicions dels discos de Bush al Canadian Albums Chart:
  23. 23,0 23,1 «Bush discography» (en alemany). German charts.
  24. «Bush discography» (en alemany). Austrian charts. Arxivat de l'original el 2012-07-03.
  25. «Bush discography». Zealand charts. Arxivat de l'original el 2012-07-03. [Consulta: 15 desembre 2008].
  26. «Bush discography». Swiss charts. [Consulta: 15 desembre 2008].
  27. «Bush discography». Allmusic. [Consulta: 15 desembre 2008].
  28. [1]
  29. «CRIA Certifications». Canadian Recording Industry Association. Arxivat de l'original el 2009-08-22. [Consulta: 15 desembre 2008].
  30. RIAA Gold and Platinum Search for albums by John Fogerty
  31. «Bush discography». Zealand charts. Arxivat de l'original el 2012-07-03.
  32. «Bush discography». Allmusic.
  33. «Top Albums/CDs - Volume 66, No. 12, November 24 1997». RPM.
  34. 34,0 34,1 «Artist Chart History (Singles) - Bush». Allmusic.
  35. «Bush X Top Singles positions». RPM.
  36. 36,0 36,1 «Artist Chart History (Singles) - Bush». Allmusic.
  37. «Bush Rock/Alternative positions». RPM.
  38. «Canadian Active Rock & Alt Rock Chart Archive: Alternative Rock - November 1, 2011». America's Music Charts.
  39. «Artist Chart History (Singles) - Bush». Allmusic.
  40. «Artist Chart History (Singles) - Bush». Allmusic.
  41. «Artist Chart History (Singles) - Bush». Allmusic.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bush