Cápac Yupanqui

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCápac Yupanqui

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1320 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Cusco Modifica el valor a Wikidata
Mort1350 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (29/30 anys)
Cusco Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCusco Modifica el valor a Wikidata
Sapa inca
1320 – 1350
← Tarco HuamanInca Roca → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósobirà Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsInca Roca Modifica el valor a Wikidata
PareMayta Cápac Modifica el valor a Wikidata
GermansTarco Huaman Modifica el valor a Wikidata

Cápac Yupanqui (Qhapaq Yupanki) va ser el cinquè governador del senyoriu inca, va entrar al poder mitjançant un cop d'estat al seu cosí Tarco Huamán. Cápac Yupanqui va resultar ser un aguerrit governant, i també molt maquiavèl·lic.

Origen[modifica]

Va ser fill de Curu Yaya, germana de Mayta Cápac, cosí de Targa Huamán. Per assegurar el seu tron va matar a 9 germans de Targa, a altres els va fer jurar lleialtat. No obstant això va ser més benèvol amb Trga Huamán, ja que només el va enviar a governar als conquerits senyorius d'Anta i Cuyo.

Govern[modifica]

Durant el seu regnat, va derrotar a algunes petites ètnies com els Cuntis, afegint d'aquesta manera uns pocs quilòmetres quadrats als seus dominis. La reputació del senyoriu inca anava creixent; tant és així que el senyoriu Quechua, de Abancay els va enviar dos ambaixadors a demanar ajuda per enfrontar al poderós estat (gairebé imperi) Chanca. Cápac va acceptar i va enviar al seu cosí Targa a capturar 1.000 ocellets de la selva i de l'altiplà per a ser cremats en rituals militars.

En el govern de Cápac Yupanqui el senyoriu inca seguia sent petit davant el de Ayamarca, i un diminut senyoriu en comparació amb el poderós estat Chanca.

L'estat Chanca era temut per Ayamarca (que s'havien recuperat de les guerres civils que Lloque Yupanqui va generar entre ells), i es projectava a la presa de tota la regió Cusco, incloent-hi els inques i ayamarques. Per aquesta situació tots dos van buscar una aliança, i es va reflectir quan el rei de Ayamarca va obsequiar a Cápac Yupanqui amb una dona anomenada Curi Hilpay.

Cápac Yupanqui mai es va enfrontar al poderós estat Chanca, ja que va morir enverinat abans que aquests arribessin al Cusco.

Mort[modifica]

Cusi chimba, una de les esposes de Cápac Yupanqui el va enverinar abans que aquest tan sols nomenés un successor. Això, va ser part d'un complot que va organitzar Inca Roca, rei de la dinastia inca Hanan.

Aclariments[modifica]

Cápac Yupanqui, segons l'Enciclopèdia Espasa Volum núm. 33, pàg. 1362 (ISBN 84-239-4533-2) va ser fill de Curu Yaya, germana de Mayta Cápac; però es que aquest dos germans estaven casat entre ells dos. Per tant Cápac Yupanqui també era fill de Mayta.