Còpia de seguretat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En informàtica una còpia de seguretat (backup en anglès) fa referència a la còpia d'informació que es realitza per tal de ser restaurada en cas de pèrdua de dades o en cas de ser requerida amb posterioritat.

Normalment les dades es copien en un mitjà d'emmagatzemament diferent al de l'origen de les dades. Tradicionalment s'han utilitzat mitjans d'emmagatzemament extraïbles que poden ser desats físicament separats dels ordinadors on es realitzen les còpies, com poden ser: discos durs externs, CD-ROM, cintes magnètiques (DAT), etc. Tot i així, cada cop s'utilitzen més -especialment en grans servidors i empreses- sistemes de còpia de seguretat remota que realitzen les còpies de forma automàtica a través de la xarxa.

Les còpies de seguretat han esdevingut una part crítica de la planificació informàtica de les empreses i més concretament de la seva política de seguretat i és una de les principals mesures que s'adopten per a protegir-se d'incidents de seguretat informàtica.

Les còpies de seguretat poden ser del sistema o de dades. Les del sistema tenen com a objectiu poder rearrencar un sistema després d'un incident de seguretat i per tant realitzen una còpia dels fitxers del sistema operatiu i del programari instal·lat. Per altra banda, les còpies de seguretat de dades sols pretenen recuperar informació i realitzen còpies de fitxers de dades o bases de dades.

Planificació de les còpies de seguretat[modifica | modifica el codi]

Per tal de decidir quina tecnologia s'utilitza per a les còpies de seguretat caldrà tenir en compte:

 • El volum de dades a copiar
 • El cost econòmic del mitjans d'emmagatzemament utilitzat i s'escau del seu manteniment.
 • L'operativitat de la solució escollida tant pel que fa al temps de còpia com el de recuperació.

Algunes decisions que s'hauran de prendre seran:

 • La periodicitat de les còpies. Com més alta la freqüència major capacitat de recuperació es tindrà.
 • El nombre de còpies. Si es realitza més d'una còpia i aquestes es desen en ubicacions separades s'augmentarà la seguretat.
 • La compressió de les dades redueix el volum a copiar, però incrementa el temps de còpia.
 • Sistema de còpia i mitjà d'emmagatzemament.
 • Model de còpia: Còpia completa, diferencial o incremental.

Models de còpia[modifica | modifica el codi]

Les còpies de seguretat poden ser:

 • Còpia total: és una còpia completa de les dades. La còpia té un major volum i temps de realització que en les altres opcions.
 • Còpia diferencial: es copien només les dades que s'hagin modificat respecte a l'última còpia total. Requereix menor espai i temps que la còpia total, però requereix més temps de restauració, ja que cal primer restaurar la còpia total i posteriorment la diferencial. Es poden fer còpies diferencials noves que substitueixin a antigues sobre la mateixa còpia total.
 • Còpia incremental: consisteix a copiar únicament les dades que hagin estat modificades respecte a una altra còpia incremental anterior o si aquesta no existeix, respecte a una còpia total. En aquest cas la còpia incremental no substitueix una còpia incremental anterior. Les còpies incrementals són més ràpides que les diferencials, però el volum total de la còpia és major. A més a més, per restaurar la còpia de seguretat cal restaurar la còpia total i totes les incrementals en ordre cronològic.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còpia de seguretat Modifica l'enllaç a Wikidata