Cambra anecoica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fotografia d'una cambra anecoica.

Una cambra anecoica és un espai tancat dissenyat per absorbir ones, com ara ones sonores o electromagnètiques. Addicionalment, està aïllat de l'exterior per evitar interferències alienes. Aquesta combinació d'absorció i aïllament simula un espai de dimensions infinites. Originalment les cambres anecoiques van ser creades per a minimitzar les reflexions acústiques, sobretot en estudis d'enregistrament. La seva equivalent en radiofreqüències ha estat utilitzada en els últims anys per provar antenes, radars o interferències electromagnètiques.

Disseny de la cambra anecoica[modifica]

La funció de la sala anecoica és reduir la reflexió del so. El sistema utilitzat s'anomena "Box in Box", les dues caixes tenen envans d'acer, la caixa interior està recolzada i les parets estan recobertes amb falques en forma de piràmide amb la base recolzada a la paret, construïdes amb materials que absorbeixen el so i augmenten la dispersió de l'escàs so que no s'absorbeix. Entre aquests materials hi ha la fibra de vidre o l'escuma. [1]

Cambres anecoiques de radiofreqüència[modifica]

A més de les cambres acústiques, les cambres anecoiques de radiofreqüència són recintes amb un blindatge metàl·lic en les seves parets, com una gàbia de Faraday i folrades amb material absorbent de les radiofreqüències en el seu interior (són materials diferents dels acústic), per tal d'aïllar de les interferències externes i simular condicions d'espai lliure a l'interior, les cambres de RF tenen múltiples aplicacions en el camp de les telecomunicacions, utilitzant-se per dur a terme el mesurament de paràmetres involucrats en comunicacions mòbils, fixes, satèl·lits o aeronàutiques; els mesuraments més comuns són la taxa d'absorció específica (SAR) dels terminals mòbils, o el disseny i caracterització d'elements radiants com ara antenes i dipols.

Experiments realitzats[modifica]

Aquestes cambres son utilitzades habitualment per empreses d'automòbils amb el fi mesurar el soroll que produeixen els seus articles. Tot i així, alguns científics arreu del món s'han dedicat a experimentar amb el silenci absolut. El més conegut és el dels laboratoris de Ordfield, a Minnesota. La cambra d'aquests laboratoris absorbeix el 99'99% dels sons.

A través d'aquests experiments s'ha aconseguit demostrar que el silenci absolut porta a les persones a la bogeria. L'explicació que s'ha trobat es que quan s'elimina el so, el cos humà fa l'esforç de trobar una font de so o soroll, llavors el cos mateix es converteix en el generador de tots els sons de la cambra. Tots els que han participat en aquest experiment i han tingut l'experiència dins una Cambra Anecoica comencen a sentir el so de la seva pròpia respiració, els batecs del seu cor i altres sorolls del cos com els de la digestió, això produeix que la ment perdi el control i pot fins i tot provocar pèrdues d'equilibri.

La persona que ha aconseguit estar més estona dins una d'aquestes cambres hi ha estat durant 45 minuts fins que ha començat a mostrar símptomes de pèrdua del control mental.[1]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]