Canyó d'Añisclo

Infotaula de geografia físicaCanyó d'Añisclo
Imatge
TipusVall Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaFanlo (província d'Osca) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 36′ 50″ N, 0° 02′ 59″ E / 42.613799°N,0.049782°E / 42.613799; 0.049782
SerraladaPirineus Modifica el valor a Wikidata
El canyó d'Añisclo des de l'indret d''As Fuabas. En primer terme es veu el Portiallo de Sercuet.

El Canyó d'Añisclo - Val d'Anyisclo en aragonès - és una vall dels Pirineus a Aragó inclosa totalment dins la comarca del Sobrarbe, que des de la muntanya (Mallo) de les Tres Sorores (Tres Serols) discorre durant 10 km fins a la desembocadura del barranc d'Aso al riu Bellós. Després de baixar de la Ribereta, el lloc on desemboca el barranc de la Pardina, les parets de la vall augmenten la seva verticalitat, deixant molts llocs a pràcticament l'ombra tot els dies de l'any. En aquests ubacs hi creixen els faigs i els avets en formacions espesses com la de la Selba Plana.

Aquesta vall junt amb la muntanya dels Tres Serols, Vall d'Ordesa, Foratars d'Escuaín i la capçalera de la Vall de Pineta, és part integrant del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. La Collata d'Añisclo, comunica amb la vall de Pineta a 2.500 m d'altura. Per l'oest la Serra Custodia i el Pueyo Mondizieto la separen de la Faixa de Pelai en la Vall d'Ordesa. Per l'est arriba a la capçalera de la Vall de Yaga. Un dels indrets més destacats és la Font Blanga (Font Blanca) que és un salt d'aigua de 30 m que neix a 3.002 m d'altitud.

Bibliografia[modifica]

  • BENITO ALONSO, José Luis (2006). Vegetación del Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido (Sobrarbe, Pirineo central aragonés). 421 pp + Mapa de Vegetació 1:40.000. Saragossa, Serie Investigación, nº 50. Consejo de Protección de la Naturaleza de Aragón. Govern d'Aragó. ISBN 84-89862-54-0

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Canyó d'Añisclo