Casa Lluís Salvans i Armengol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Casa Lluís Salvans i Armengol
Imatge
Detall de la part alta de la façana
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteAntoni Pascual i Carretero
Lluís Muncunill i Parellada
ConstruccióSegle XX (1904 i 1915)
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Sant Antoni, 32. Terrassa (Vallès Occidental)
Map
 41° 34′ N, 2° 01′ E / 41.56°N,2.02°E / 41.56; 2.02
IPA
IdentificadorIPAC: 28159

La Casa Lluís Salvans i Armengol, o simplement Casa Lluís Salvans, és un edifici del centre de Terrassa, situat al carrer de Sant Antoni, inclòs a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Vista del carrer de Sant Antoni amb la Casa Lluís Salvans en primer terme, al costat dret la casa Joan Salvans i, al fons, l'edifici nou de la Mútua de Terrassa

Aquest antic habitatge unifamiliar entre mitgeres està format per planta baixa i dos pisos. La façana, de composició simètrica, mostra tres obertures motllurades a la planta baixa i al primer pis, d'arc carpanell, i un conjunt de cinc finestres balconeres al pis superior, amb balustrada, que simulen una galeria. Al pis principal hi ha una balconada amb barana de ferro. El coronament és amb barana de balustres.[1]

Història[modifica]

La casa va ser bastida l'any 1904 per l'arquitecte Antoni Pascual i Carretero a instàncies de Lluís Salvans i Armengol. Posteriorment, l'any 1915, el seu fill, Joan Salvans i Pascual, hi va realitzar una reforma, a càrrec de l'arquitecte Lluís Muncunill i Parellada. Per aquest motiu de vegades se l'anomena també Casa Joan Salvans, amb què es pot arribar a confondre amb la casa veïna del número 30, la Casa Joan Salvans i Armengol, obra també de Muncunill de 1915 i propietat del germà gran d'en Lluís. Més endavant l'edifici fou adquirit per la Mútua de Terrassa,[1]que hi té la seu de la Fundació Vallparadís.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Casa Lluís Salvans i Armengol
  1. 1,0 1,1 «Mútua de Terrassa - Casa Lluís Salvans». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 octubre 2014].

Vegeu també[modifica]