Categoria Discussió:Geografia històrica

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No acabo d'entendre aquesta categoria sense equivalència en altres viquis. Ho puc entendre com organització territorial al llarg de l'història, però l'article del Principat de Catalunya parla d'història, no de geografia ni d'organitzacióo territorial; o qué té de geografia històrica Acco de la categoria del pobles gals? Només són dos exemples de mostra. No seria millor fer-ho equivalent a en:Category:Historial regions?--VRiullop (parlem-ne) 18:01, 18 febr 2007 (CET)

Doncs a la taverna hi va haver molt de temps per aclarir el que se'n pensava. Jo trobo bé que les administracions passades estiguin en una mateixa categoria (i no només les administracions, també els llacs o boscos del passat). Hi ha però, el problema de què molts articles o categories no contenen el que prometen. Et posen el nom d'una gent i et parlen d'un lloc, d'una llengua o d'uns fets històrics. Això crec que és problema de no redactar bé els articles segons el que contenen els títols. Hi ha categories "calaix de sastre", fruit suposo de la manca de planificació prèvia a la redacció dels articles que són un gran desordre. Em vaig quedar de perdre en veure per exemple la categoria "Pobles germànics", contenint fitxes ètniques o descripcions ara històriques ara geogràfiques d'estats. Per això ho veig com un problema dels articles que de fet cal millorar, no de la categoria. Geo 18:12, 18 febr 2007 (CET)
Ja vaig expressar els meus dubtes a la taverna i encara els tinc. Caldria definir qué hi entra aquí, o encara millor fer un article sobre la geografia històrica. Llegeixo a la GEC: "Branca de la geografia que estudia la història del territori. L'objectiu és interpretar els processos econòmics, demogràfics i socials per tal d'establir quina ha estat l'evolució d'un espai." Entenc que es basa en la història per fer un estudi geogràfic. No veig que el principat o els pobles gals parlin de geografia sinó història. I no es tracta de categoritzar pel que podrien dir sinó pel que diuen. --VRiullop (parlem-ne) 20:51, 18 febr 2007 (CET)
Vas expressar els teus dubtes però res més, al final, havent esperat només hi va haver un parell de comentaris més a favor. Mira, en tot això de les nacions, pobles ètnies i tot plegat hi ha un desori de ca l'ample. Sobretot de les antigues. Jo hi he intentat posar una mica d'ordre, i sé que no sóc l'únic, però encara queda molt per fer. No vull senyalar ningú, per què sé que no actuen de mala fe, però he detectat un parell de d'escriptors molt prolífics en aquest tipus d'articles, que per ells la utilitat de les categories o fins i tot el mateix concepte se'ls escapen i les creen malament (sense categoritzar les categories, per exemple), sense planificació i per agrupar informació de manera no massa raonada. Cal recategoritzar una part molt important d'aquests articles i separar-ne els que són etnogràfics (cap a subcategories de "grups humans") dels que són geogràfics (cap a subcategories de geografia). A "geografia històrica" tothom ha entès (ho pots veure a la taverna) que s'hi ha de posar articles sobre entitats geogràfiques ja no existents, de la mateixa manera que a "estats històrics" hi ha estats ja no existents. I a mi no se m'acut cap millor categoria per posar una entitat administrativa que ja no existeix com és el "principat de Catalunya" que a "geografia històrica de Catalunya" amb tot d'altres entitats geogràfiques històriques. Geo 21:19, 18 febr 2007 (CET)
en:Principality of Catalonia me l'han posat com a subcategoria de la categoria que tu deies. Crec que tenen un article una mica millor que el d'aquí. Geo 18:19, 18 febr 2007 (CET)
Doncs l'explicació que tenen de l'origen del nom principat a partir de príncep consort és genial.--VRiullop (parlem-ne) 20:51, 18 febr 2007 (CET)
Em sembla que no és correcta i que ve de la definició antiga de "príncep": cap d'una estructura feudal que no és vasall de ningú. Geo 21:19, 18 febr 2007 (CET)