Cientisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Cientifisme)

El cientisme, conegut també com a cientificisme o cientifisme, és la pretensió que totes les ciències, naturals i socials, haurien de basar-se en el mètode científic, tal com s'aplica en les ciències experimentals. Coincideix en part amb els postulats del positivisme.[1]

En un sentit pejoratiu, es refereix a una imitació servil de l'estil i els mètodes propis de les ciències de la natura, feta en l'àmbit de les ciències humanes; com si a aquestes se'ls exigís aquest servilisme, sota pena de no ser científiques.[2] L'aspecte de científica, o el sotmetiment a la temàtica científica, se li exigeix en especial, en aquest context, a la filosofia.

Parteix del supòsit que no hi ha un autèntic coneixement fora de la ciència i que aquesta és l'única via per acostar-se a la veritat. Sol sorgir d'un racionalisme excessiu que intenta explicar tota la realitat des dels supòsits de la ciència.[3][4]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 42 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 
  2. Stevenson, Leslie. Siete teorías de la naturaleza humana. 7a ed.. Madrid: Ediciones Cátedra, 1983, p. 134. ISBN 84-376-0120-7. 
  3. Haack, Susan. Publicacions de la Universitat de València. Defensar la ciència dintre de la raó: Entre el cientisme i el cinisme. 1a edició (Pensament Cientifíc). ISBN 978-8437080567. 
  4. «Cientisme». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Enllaços externs[modifica]