Codex Constitutionum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreCodex Constitutionum

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscodi Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
AutorTribonià Modifica el valor a Wikidata
Llenguagrec i llatí Modifica el valor a Wikidata
PublicacióConstantinoble Modifica el valor a Wikidata
Creació7 abril 529
Edició de 1475 del Codi Justinià, editat per Petrus Schoyffer

El Codex Constitutionum fou un codi de lleis establert per l'emperador Justinià I.[1]

Antecedents[modifica]

El febrer del 528, poc després que Justinià I es convertís en emperador el 527, va decidir que el sistema legal i l'educació jurídica de l'imperi necessitava reparació i va nomenar una comissió de dotze persones per compilar les lleis imperials en un Corpus Iuris Civilis, presidida per Tribonià i amb paper important per Teòfil de Constantinoble mestre de lleis a Constantinoble. Hi havia tres còdexs de lleis imperials i altres lleis individuals, moltes de les quals entraven en conflicte o estaven desfasades. El Codi Gregorià i el Codi Hermogenià eren compilacions no oficials, mentre que el Codi Teodosià va ser la compilació oficial ordenada per Teodosi II.[2]

Compilació de lleis[modifica]

El nou Codi de Justinià havia de reunir els codis eliminant preàmbuls, repeticions, contradiccions i normes obsoletes. La feina va durar 14 mesos i el 16 d'abril del 529 el codi, ja complet, fou declarat llei, quedant com única legal autoritat, però aviat el codi es va haver de revisar per eliminar els conflictes romanents, feina encarregada a Joan de Capadòcia,[3] i el nou codi revisat es va promulgar a Constantinoble el 16 de novembre del 534, i la primera versió del codi fou prohibida. La segona edició (secunda editio, repetita praelectio, Codex repetitae praelectionis) estava dividida en 12 llibres cadascun dividit en títols.

Corpus Iuris Civilis[modifica]

La codificació del dret romà i la reformar de l'educació jurídica del Corpus Iuris Civilis en temps de Justinià I es completà amb el Digest, que havia de ser utilitzat per estudiants de dret avançats, i els Institutes, havien de ser un llibre de text per als nous estudiants.[4]

Referències[modifica]

  1. «Codex Constitutionum». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Jolowicz, H. F.; Nicholas, Barry. A Historical Introduction to the Study of Roman Law (en anglès). CUP Archive, 1972, p. 463. ISBN 978-0-521-08253-2. 
  3. Humfress, Caroline. «Law and Legal Practice in the Age of Justinian». A: The Age of Justinian (en anglès). Michael Maas, 2005, p. 161, 163. 
  4. Honoré, Tony. «Justinian's Codification». A: The Oxford Classical Dictionary (en anglès). 3rd rev., 2003, p. 492. 


Enllaços externs[modifica]