Concert per a violí núm. 3 (Saint-Saëns)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióConcert per a violí núm. 3

Modifica el valor a Wikidata
Forma musicalconcert per a violí Modifica el valor a Wikidata
TonalitatSi menor Modifica el valor a Wikidata
CompositorCamille Saint-Saëns Modifica el valor a Wikidata
Data de publicació1880 Modifica el valor a Wikidata
Dedicat aPablo Sarasate Modifica el valor a Wikidata
Opus61 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentacióviolí Modifica el valor a Wikidata
Estrena
Estrena15 octubre 1880 Modifica el valor a Wikidata
EscenariHamburg Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: e9effa77-b56b-4b1f-bbae-15935f2363b0 IMSLP: Violin_Concerto_No.3,_Op.61_(Saint-Saëns,_Camille) Allmusic: mc0002660295 Modifica el valor a Wikidata

El Concert per a violí i orquestra núm. 3 en si menor, op. 61, de Camille Saint-Saëns és una obra per a violí i orquestra, escrita el març de 1880. Saint-Saëns va dedicar el concert al seu col·lega compositor i virtuós Pablo Sarasate, que va interpretar la part solista en l'estrena l'octubre de 1880. L'obra està escrita per a violí sol, 2 flautes/flautí, 2 oboès, 2 clarinets, 2 fagots, 2 trompes, 2 trompetes, 3 trombons, timbals i cordes. L'obra està composta en tres moviments:

Encara que el tercer i últim concert per a violí de Saint-Saëns sembla ser menys exigent tècnicament en la part solista que els seus predecessors, la seva invenció melòdica i la seva subtilesa impressionista suposen importants reptes interpretatius. Això és més notable en el segon moviment i la coral del final, que és una reminiscència del final del Concert per a piano i orquestra núm. 4. Possiblement a causa d'això, el concert de Sarasate juntament amb la Introducció i rondó capritxós, op. 28, i l'Havanaise, op. 83, segueixen considerant-se les principals obres concertants per a violí de Saint-Saëns que segueixen escoltant-se amb regularitat avui dia.

Bibliografia[modifica]

  • Daniel M. Fallon i Savina Teller Ratner (2001). "Camille Saint-Saëns". En Sadie, Stanley; Tyrrell, John. The New Grove Dictionary of Music and Musicians. xxii (2a. ed.). Londres: Macmillan. pàg. 124–135.
  • Vachon, Jean-Pascal. Notes de l'enregistrament de la Tapiola Sinfonietta. (BIS-CD-1470)