Cota ajustada asimptòtica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En anàlisi d'algorismes, una cota ajustada asimptòtica és una funció que serveix de cota tant superior com inferior d'una altra funció quan l'argument tendeix a infinit. Usualment s'utilitza la notació Θ g(x) per referir-se a les funcions acotades per la funció g(x).

Més formalment es defineix:

f(x)(g(x))

Una funció f(x) pertany a Θg(x) quan existeixen constants positives i tals que a partir d'un valor f(x) es troba atrapada entre i . Vol dir que les funcions f i g són iguals a partir d'un valor donat llevat per una factor constant. Per tant té sentit prendre a g com un representant de f.

Tot i que Θ g(x) està definit com un conjunt, s'acostuma a escriure f(x)=Θ(g(x)) en lloc de f(x)∈Θg(x). Moltes vegades també es parla de la funció en lloc de h(x) = x² sempre que estigui clar quin és el paràmetre de la funció dins de l'expressió. En la gràfica es dona un exemple esquemàtic de com es comporten i pel que fa a f(x) quan x tendeix a infinit.

La cota ajustada asimptòtica té relació amb les cotes superior i inferior asimptòtiques (respectivament les notacions O i Ω):

Exemples[modifica]

  • La funció f(x)= x+10 pot ser fitada per la funció g(x)=x. Per demostrar prou notar que per a tot valor de x≥1 es compleix que g(x)≤f(x)≤11g(x), és a dir xx+10≤11x. Per tant x+10=Θ(x).

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Introduction to Algorithms, Second Edition by Thomas H. Corman, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford Stein