Criptografia financera

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La criptografia financera (de l'anglès financial cryptography) és l'ús de la criptografia en aplicacions als quals es podrien generar pèrdues financeres per un ús indegut si no es protegeix el sistema de missatges.

Els treballs criptogràfics en aquest camp són derivats de la tasca del Dr. David Chaum[cal citació] que va inventar la signatura digital cega. Aquesta forma especial de signatura criptogràfica permet una moneda virtual que se certifica sense que el signant vegi la moneda, i permet una forma simbòlica de diner digital sense possibilitat de rastrejament. Aquesta forma és de vegades coneguda com a "Digital Cash".

Un mecanisme criptogràfic àmpliament utilitzat i desenvolupat prèviament és el xifrat de dades estàndard, que s'utilitza principalment per a la protecció de les transferències electròniques de fons bancaris. No obstant això, va ser el treball de David Chaum el que va interessar a la comunitat criptogràfica sobre el potencial dels missatges xifrats com efectius instruments financers.[cal citació]

La criptografia financera inclou els mecanismes i algorismes necessaris per a la protecció d'una transferència bancària, a més de la creació de noves formes de diners. Proves de treball i diversos protocols de subhasta estan sota el paraigua financer de la criptografia financera. Hashcash s'utilitza per limitar el correu brossa.

Es distingeix de la criptografia tradicional, ja que al llarg de la major part de la història, la criptografia s'ha utilitzat gairebé exclusivament per a fins militars i diplomàtics. Com a part d'un model de negoci, la FC va seguir la guia de la criptografia i només van ser adoptades les idees més simples. Han tingut un relatiu èxit els pagaments protegits per sistemes SSL com PayPal, e-gold i GoldMoney, però els mecanismes més innovadors, incloent "blinded token money", no n'han tingut tant.

La criptografia financera és vista sovint amb un abast molt ampli d'aplicacions. Ian Grigg veu la criptografia financera en set capes,[1] com combinació de set disciplines diferents: criptografia, enginyeria de programari, drets, comptabilitat, gestió dels assumptes públics, valor, i aplicacions financeres. Els fracassos en els negocis sovint són deguts a l'absència d'una o més d'aquestes disciplines, o la mala aplicació de les mateixes. Això fa veure la FC com una matèria interdisciplinària. De fet, de manera inevitable, les finances i la criptografia es basen cadascuna en múltiples disciplines.

La criptografia financera s'organiza, en certa mesura, al voltant de la reunió anual de l'Associació Internacional de Criptografia Financera, que se celebra cada any a un lloc diferent.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «Financial Cryptography in 7 Layers» (en anglès). Ian Grigg. [Consulta: 18∕8∕2011].

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]