Dasylirion longissimum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDasylirion longissimum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAsparagaceae
GènereDasylirion
EspècieDasylirion longissimum Modifica el valor a Wikidata
Lem., 1856
Nomenclatura
Sinònims
Dasylirion longissimum var. treleasei[1]

Dasylirion longissimum, és una espècie de planta fanerògama inclosa a la família Asparagaceae, anteriorment de les nolinoidees. És nativa del Desert de Chihuahua i altres hàbitats xeròfils al nord-est de Mèxic. Dasylirion longissimum va ser descrita per Charles Lemaire i publicada a L'illustration horticole 3: Misc. 91, l'any 1856.[2] Dasylirion és els nom genèric compost que deriva de la paraula grega dasys per a "rugosa", "descuidada" i leirion de "lliri", que probablement va ser escollit a causa de les fulles llargues i desordenades i longissimum és un epítet llatí que significa "la més llarga".[3]

Morfologia[modifica]

És una planta arbustiva de fulla perenne amb un tronc de creixement lent i moderat que pot arribar a mesurar de 3,6 m d'alçada per 2,4 m de diàmetre. Les fulles són llargues de fins a 1,2 m de llarg per 6 mm de diàmetre,[4] essent molt estretes i anguloses, de secció transversal quadrangular, sense les espines marginals que tenen altres espècies del gènere. Les fulles formen una gran corona esfèrica a la part alta del tronc. Produeix una inflorescència de 7 metres d'alçada amb centenars de diminutes flors protegides per una gran beina.

Usos[modifica]

Moltes de les espècies del gènere Dasilyrion creixen en terrenys àrids i muntanyosos del sud dels Estats Units i Mèxic, i representen una important font d'aliment al desert pels indígenes. Les fulles de Dasylirion són emprades per a teixir cistells. La planta és tolerant a la sequera i es cultiva en vivers pel seu ús a jardins del sud-oest dels Estats Units i Califòrnia. Dasylirion longissimum és resistent a temperatures de -9,4 °C.

Referències[modifica]

  1. «Dasylirion longissimum» a EOL. Data consulta: 5 de desembre de 2013.
  2. Dasylirion longissimum a Trópicos.
  3. «longissimum» a Epítetos Botánicos.
  4. Monrovia; Dasylirion longissimum

Bibliografia[modifica]

  • CONABIO. 2009. Catálogo taxonómico de especies de México. 1. In Ca. nat. México. CONABIO, Mexico City.
  • Huxley, A., ed. 1992. The new Royal Horticultural Society dictionary of gardening. (Dict Gard)
  • Rocha E., A. et al. 1998. Flora ornamental en plazas y jardines públicos del área metropolitana de Monterrey, Mexico. Sida 18:584. [mentions].
  • Walters, S. M. et al., eds. 1986–. European garden flora. (Eur Gard F)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dasylirion longissimum