Delosperma cooperi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuDelosperma cooperi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreCaryophyllales
FamíliaAizoaceae
TribuRuschieae
GènereDelosperma
EspècieDelosperma cooperi Modifica el valor a Wikidata
Kensit, 1927
Nomenclatura
EpònimThomas Cooper Modifica el valor a Wikidata
BasiònimMesembryanthemum cooperi Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
  • Mesembryanthemum cooperi Hook.f.[1]

Delosperma cooperi és una espècie de planta suculenta de la família de les aizoàcies. És nadiua de Sud-àfrica. Forma un gespa densa, amb flors abundants i duradores.

Descripció[modifica]

Vista de la planta
Flors
Com a planta ornamental

Arriben aproximadament a fer de 10 a 15 cm d'alçada, amb fulles carnoses i una tija que penja darrere. Les flors són l'aspecte més cridaner d'aquesta planta: produeix una gran quantitat de flors de color vermellós, magenta o rosa que sovint cobreixen la totalitat del lloc que ocupen. La planta té tiges ramificades, que contenen fulles oposades: són llargues i estretes, amb l'extrem de les tiges amb una gran quantitat de petites flors aïllades, amb diàmetres que van de 3 a 5 cm. Aquestes flors abundants i de llarga durada es mantindran de juliol a setembre. La planta és amant del sol, i es desenvolupa bé en ambients molt secs i calorosos. Si bé s'adapta bé a diversos tipus de sòls, patirà en sòls amb aigua estancada i, per tant, prefereix sòls ben drenats, o fins i tot el terreny rocós.

Cultiu i usos[modifica]

Es pot cultivar en una àmplia gamma d'àrees amb clima mediterrani. Aquesta espècie és resistent a temperatures de -29 °C. Les fulles es tornen vermelles amb les temperatures fredes de l'hivern. A causa de la poca necessitat de manteniment, és adequada per a entorns urbans i a les regions d'alta temperatura. Sovint es poden trobar en grans i extenses taques. Les tiges finals també la fan adequada per a tests i terrasses.

Referències[modifica]

  1. «Delosperma cooperi» a The Plant List. Data consulta: 11 de juny de 2014.

Bibliografia[modifica]

  • Leistner, O. A. (ed.). 2000. Seed plants of southern Africa: families and genera. Strelitzia 10. National Botanical Institute, Pretoria.
  • Smith, G. F.; Chesselet, P.; Van Jaarsveld, E. J.; Hartmann, H.; Hammer, S.; Van Wyk, B.-E.; Burgoyne, P.; Klak, C.; & Kurzweil, H. 1998. Mesembs of the world. Briza Publications, Pretoria.
  • Il.Handbook succulent plants: Aizoaceae A-E: 184-210. 2001.