Discussió:Bellea del Foc

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Crec desencertat l'enllaç cap a Fogueres de Sant Joan. Com ja es va dir abans, de fogueres de Sant Joan se'n fan a tot arreu a Catalunya. Totes les platges del litoral són plenes. Les de Bohí-Taüll són famoses, i acada poble n'hi ha a la plaça major. Però només són una part de les activitats que es fa a la Revetlla de Sant Joan. Per això havia canviat els enllaços a aquest altre article. Si només és per posar-hi una petita referència sobre les festes d'Alacant, això es pot fer a la pàgina d'Alacant i ja està. Si es creu que hi ha moltes altres coses a explicar llavors s'hauria de triar un nom més específic com Fogueres de Sant Joan d'Alacant. Llull 18:08 27 ago, 2004 (UTC)

Canvio d'opinio. Enllaço cap a Alacant ja que allà ja es parla de la festa i no sembla que hi hagi més a explicar a part. Llull 18:25 2 set, 2004 (UTC)

Les d'Alacant tenen més rellevància[modifica]

Les Fogueres de Sant Joan són la festa oficial de la ciutat d'Alacant, festa que paralitza una ciutat de més de 300.000 habitants i que està catalogada d'interés turístic internacional, rep més de 500.000 visitants a l'any i mou prou de diners. Amb tot el respecte a Bohí-Tahüll, les d'Alacant tenen més relevància. Hauria de tenir un article propi, però clar, hi ha que ferlo. Ara per ara està bé el que trobem a la pàgina de la mateixa ciutat. I molt bé l'enllaç aquest de la Bellea del Foc, figura molt important a la festa alacantina.

Deixa't quines tenen més rellevància la qual vosa només és la teva opinió. Fogueres de Sant Joan, amb aquest nom se'n fan a tota Catalunya. Per no haver-hi confucions, caldria crear un article amb un nom més especçific com Fogueres de Sant Joan d'Alacant. Tanmateix, no sembla que calgui per què ja se'n parla extensament en el mateix article d'Alacant. Llull 08:42 8 set, 2004 (UTC)
Tampoc seria correcte dir Fogueres de Sant Joan d'Alacant, perquè resulta que existeix un poble el qual nom oficial precissament és Sant Joan d'Alacant, que es troba a l'Alacantí. De totes maneres, jo pense com Llull, que no en cal, que amb enllaçar-ho a l'article d'Alacant en seria prou. No trobeu?. --Joanot 08:58 8 set, 2004 (UTC)

Els angloparlants ens fan més cas!![modifica]

Mireu l'article que tenen els anglesos de les fogueres de Sant Joan a la ciutat d'Alacant, Bonfires of Saint John o una cosa així. Quina enveja!. I nosaltres que és una festa nostra la tractem aixina, ningunejant Alacant, una ciutat tan important igualant-la amb pobles xicotets de Catalunya.

Tu tens un complexe d'inferioritat respecte els catalans o què et passa? Et penses que no sabem que l'article este de l'anglès l'has creat tu no fa ni un dia? No pots entendre que les coses no són sempre tan simples? Poblets de Catalunya, diu... a tota Catalunya es fan fogueres de Sant Joan! Desde sempre! Una mica de repecte, home, i menys complexes!
I no només a Catalunya, també a tot el País Valencià, on per exemple els capicasalers se'n van a la platja de la malvarrossa a fer fogueretes per la nit, a xarrar, riure, saltar sobre el foc, etc... i a les illes balears tb se'n celebren. I si m'ho permeteu, tampoc es una festa dels Països Catalans, perquè a Euskadi també ho celebren, i a Galícia, etc.... però bé, que pel que a nosaltres ens pertoca, és una festa d'origen pagà, de la festa del "solstici d'estiu", i se'n celebra a tot arreu dels Països Catalans. --Joanot 09:33 9 set, 2004 (UTC)

Pau i proposta[modifica]

Bé, no vos baralleu, germans. Què tal Fogueres d'Alacant, per a parlar de les festes de la ciutat d'Alacant i Fogueres de Sant Joan per a parlar del concepte general de fer fogueres per al solstici d'hivern, generalment la vespra de Sant Joan? Sóc de l'opinió que les Fogueres d'Alacant haurien de tindre una entrada pròpia, a l'igual que les falles. Jo sóc l'Horta i vaig a la platja a banyar-me els peus i botar les onetes la nit de Sant Joan, i ho fan també al Camp de Morvedre i és possible que a quasi tota la costa mediterrània peninsular, però quan em parlen de "Les Fogueres", les associe immediatament amb Alacant.

Jo mai no he estat en contra de les festes majors d'alacant tinga un article propi, nomès faltaria!! A sobre que soc d'Alacant!! Nomès que aquest article no es pot anomenar "Fogueres de Sant Joan", perquè és un concepte més ample, ni tampoc "Fogueres de Sant Joan d'Alacant", perquè hi ha un poble que es diu "Sant Joan d'Alacant", i precissament també fan fogueres. La teua proposta em sembla més correcte "Fogueres d'Alacant", sí té sentit. Ah! Per cert, jo no em barallava amb ningú, només intervenia :D. --Joanot 10:01 9 set, 2004 (UTC)
A mi, és que en Montxo m'ha matat amb això del municipi de Sant Joan d'Alacant. També és mala lluna, per què em semblava que "Fogueres de Sant Joan d'Alcant" era una solució ben senzilla. El màxim problema que hi veig és que els catalans ignoren que aquesta festa tingui tanta anomenada a Alacant, i si es posa un títol d'article "Fogueres de Sant Joan", el que pensaran és que s'està parlant de les fogueres de tota la vida a les que hi anaven desde vailets a tirar petards, i no entendran per què es parla un cop rere l'altre d'Alacant quan només serien unes fogueres més de tantes d'aquella nit. Per tant, la pàgina seria modificada continuament. No sé si el terme "Fogueres d'Alcant" és adient -això ho sabreu vosaltres- per què sembla que el nom oficial de la festa és efectivament "Fogueres de Sant Joan", però en tot cas, si s'acaba fent servir aquest últim nom, caldrà posar-hi un rètol al capdamunt de l'article dient que és un article dedicat a les festes majors d'Alacant i que per al concepte més ampli cal anar a tal altra pàgina (¿Revetlla de Sant Joan?). Llull 11:28 9 set, 2004 (UTC)
I tu a mi m'acabes de matar una altra vegada, jeje, perquè també és veritat que el nom oficial de les festes majors d'alacant se'n diuen "Fogueres de Sant Joan", que fins i tot l'empren en valencià en un municipi que políticament sempre ha arrinconat la nostra llengua. Uhm... Doncs he pensat en una altra opció... I si en diem "Nit de Sant Joan"? És que "revetlla" és una definició molt catalana, i no crec que els de la resta dels països puguen tenir clara la referència. Resumint...
Nit de Sant Joan, per a referirnos de la festa com a concepte global de la festa pel solstici d'estiu, i que es cel·lebra als Països Catalans i altres indrets de la península, i, fins i tot, d'Europa i el Món.
Fogueres de Sant Joan, per a referirnos a les festes majors d'Alacant, el nom oficial del qual és precissament aquest i nomès en valencià.
Revetlla de Sant Joan, per a referirnos a la forma de cel·lebrar la "Nit de Sant Joan" a Catalunya.
Caldrà saber, per altra banda, si a les Illes se'n diuen d'alguna manera, encara que crec que no perquè, per exemple, al País Valencià, quan no són "Fogueres" es tracta de la "Nit de Sant Joan". --80.58.38.107 11:46 9 set, 2004 (UTC)
No sabia que el terme revetlla fos local (estic mirant l'Alcober Moll i només dóna la pronunciació de la paraula per a Gandia, Pego, Sanet i Mallorca, o sigui que en teoria jo no hauria ni de saber que existeix), però no hi veig inconvenient a que es faci servir el terme Nit de Sant Joan (per què laNit del Foc és massa poètic, no?). Llull 12:04 9 set, 2004 (UTC)
Perdoneu-me la ignorància però... què és l'Alcober Moll ?? A més de poètic, també sona eròtic, jusjus --80.58.38.44 12:27 9 set, 2004 (UTC)
Aquí se'n parla: DCVB. Té l'avantatge que enlloc de ser un diccionari normatiu -com el d'en Fabra- que reculli només les paraules més comunes arreu de l'àmbit lingüístic per crear un estàndard, el que fa és incloure tot allò que durant dècades van recollir caçadors de paraules que viatjaven de poble en poble. Hi ha qui diu que si una paraula no existeix en el DCVB, és que o és un extrangerisme, o està mal escrita o és que simplement no existeix. ~~

Quina bestiesa de debat s'ha creat en aquest article. Sóc d'Alacant i a més foguerer per tant crec que, modèstia apart, conec la festa alacantina millor que altres persones. A més vaig fer aquest article de les Bellees i no pensava que havia tingut tanta discussió (menys mal que no tracta de la Bellea del Foc :D). Bé, la festa té el nom oficial de Fogueres de Sant Joan, nom que des de fa més de 20 anys està en debat sempre perque molta gent considera que haurien de dir-se Fogueres d'Alacant, ja que es la festa d'Alacant. Per tant considere molt oportú crear un article anomenat així, Fogueres d'Alacant, ja que si son fogueres son per San Joan al 99% dels casos, i Fogueres per Sant Joan es fan, no tan sols a Galicia i el País Basc, també a Castella, a Cantàbria, a França, Suissa, Itàlia, etc. De totes formes la decissió que s'adopte bona és. I al meu germà que es calme un poquet :DDD