Discussió:Esclata-sang

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Crec que és millor Pinatell que Pinetell...

El DCVB recull les dues formes però redirigint de "pinatell" a "pinetell". El DIEC està fora de línia. La Salvat recull "pinetell". A mi m'és indiferent, ho pronuncio igual, però per inèrcia de l'escriptura em surt abans un pinet que un pinat. Llull 18:16 28 oct, 2004 (UTC)
Si és una paraula que es gasta a Catalunya i La Salvat posa "pinetell" millor pinetell, a no ser que algú del català occidental es queixe (al P.V. no és molt coneguda, i tampoc "pinatell"). Per cert, per què redirigeixes a Pinetell i no a Bolet? Al P.V., supose per ignorància, es gasta esclata-sanc per a molts bolets i no crec que el terme coincidisca exactament amb l'ús de pinetell.--Arnadí 18:20 28 oct, 2004 (UTC)
Jo sempre he entès "pinetell" i "esclata-sang" com a termes sinònims -per bé que a Barcelona en diem rovellons i va que xuta-. En els bolets hi ha un merder de cal Déu ja que només a cada comarca els diuen diferents sinó que els nom d'un a un lloc és per a un altre bolet diferent a una altra zona. Per als bolets el DCVB pot ser molt i molt útil. Indica que "esclata-sang" a seques és efectivament el "pinetell", però és que llavors i a més a més hi ha l'esclata-sang bord, l'esclata-sang de llet i l'esclata-sang de suro. Suposo que la paraula vol una pàgina de desambiguació. Llull 18:27 28 oct, 2004 (UTC)
El DCVB diu que "esclata-sang" és "Lactarius deliciosus", que ja tenim entrada a "Rovelló". Si tu entens "pinetell" com únicament "Lactarius deliciosus", fem una redirecció a "Rovelló" i au. El problema és que el DCVB posa que pinetell es gasta per a molts bolets. Per això lo de redireccionar a Bolet, quan no estiga clar, i podriem fer servir els noms científics.--Arnadí 18:33 28 oct, 2004 (UTC)
No, no, és que el pinetell és només la subespècie de "lactarius deliciosus" que és encara més vermell per dins. A Barcelona els diem a tots rovellons, però els de Girona se'ns ofenen dient que s'assemblen com un ou a una castanya. Es pot fer una pàgina de desambiguació i apuntar cap els noms científics (lleig, però en fi..., quin remei...) però llavors quedaria sense pàgina pròpia el pinetell de lactarius deliciosus. Suposo que s'hauria de parlar a la pàgina de rovelló i prou (o pot ser viable una Pinetell (Lactarius deliciosus)?) i redirigir-hi l'esclata-sang. Espero que cap gourmet s'ofengui. Llull 18:45 28 oct, 2004 (UTC)