Discussió:Història de les Illes Balears

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

cal explicar l'època contemporània de les illes.

poso un index históric per saber quins apartats són:


El segle XIX: el final de l’Antic Règim i la Renaixença

La Guerra del Francès i les Corts de Cadis, l’aïllament balear de la Península i el debat ideològic a les primerespublicacions periòdiques. La revolta menorquina de 1810. Regnats de Ferran VII i Isabel II: la liquidació de l’Antic Règim i l’establiment de la província de Baleares. Liberals progressistes, liberals moderats i absolutistes. El carlisme. L’expansió agrícola i comercial i la industrialització mallorquina i menorquina. L’estructura de la propietat en cadailla. El paper de les dones al camp i a la indústria.Art i cultura del XIX. Clausura de la Universitat Literària de Mallorca, creació de l’Institut Balear de Palma. LaRenaixença. La recuperació de la memòria històrica. La valoració de les tradicions. La literatura popular oral(romancer i rondallística).

Sexenni Revolucionari Restauració i Dictadura

El Sexenni Revolucionari. El Pacte de Tortosa per a una república federal. Republicanisme i obrerisme durant la Primera República. Els intents de constitució de l’Estat balear dins larepública federal. El sistema polític de la Restauració: caciquisme i partits dinàstics. L’hegemonia liberal amb Antoni Maura. L’expansió econòmica. La modernització. La crisi de la fil·loxera. El fet migratori. Moviment obrer republicanofederal, anarquista i socialista. La Crisi del 98, les seves conseqüències econòmiques, socials i polítiques.Modernisme, noucentisme i Escola Mallorquina. Els projectes del nacionalisme cultural i polític. El cas menorquí i les demandes de descentralització interinsular. La influència del maurisme conservador i el nou poder econòmic i polític de Joan March. Crisi de la Restauració i Dictadura de Primo de Rivera.

La Segona República i la Guerra Civil Espanyola

Les conquestes socials i polítiques de l’època republicana. El nou paper de la dona.Debat constitucional i projectes d’Estatut d’autonomia balear. La posició de Menorca.Les forces polítiques i socials durant la República. Desenvolupament de la Guerra Civil. Fases inicials, front de Manacor, conquestes de les Pitiüses. Menorca republicana.

El franquisme

Conseqüències de la Guerra Civil Espanyola. Pèrdua de drets, repressió política i social. La dona en elfranquisme. El nacionalcatolicisme a les Balears. La llengua i la cultura: persecució i resistència. L’obra del Diccionari.Els anys de la fam i el racionament. Represa econòmica i boom turístic. L’expansió urbanística. De la societat preturística a l’actual. Les manifestacions de la renovació cultural i artística.La crisi final del franquisme. L’oposició antifranquista.

Ibiza?![modifica]

No sabem ni com es diu Eivissa en català! Que és la nostra llengua, que és com naltros li deim (això ho he escrit dialectal a posta). Fa bastant fàstig que catalanoparlants a territoris de parla catalana no sàpiguen com es diu en català una terra que té el català per llengua pròpia i més que ho escriguin a una enciclopèdia. --ToniEivissa (discussió) 14:18, 19 feb 2009 (CET)[respon]

Tranquil·litze't! Viquipèdia:Pressuposeu bona fe! Simplement canvieu, tothom comet errors.--KRLS , 20:04, 6 juny 2009 (CEST)[respon]