Discussió:Joan Crisòstom

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

S'ha posat aquesta article a la categoria:Sants de l'Àsia Menor, suposo que per la seva relació amb Antioquia. Ara bé, d'acord amb l'article de la ciutat i amb l'article Àsia Menor, Antioquia està a la moderna Turquia però no a l'Àsia Menor, perquè la correspondència entre les definicions habituals d'Àsia Menor i Anatòlia amb la part asiàtica de Turquia és només aproximada. Proposo treure la categoria Sants de l'Àsia Menor.--Pere prlpz (discussió) 13:32, 30 nov 2007 (CET)[respon]

¿Obsessió amb l'antisemitisme?[modifica]

Crec que és desproporcionat el text que dedica l'article al seu suposat "antisemitisme".

Suposat perquè en la meva lectura d'ell no crec que com a tal ho sigui, si bé és cert de que reconeix el judaisme com a opositor a Crist i a l'Església, però altres fonts documentals fant patent aquesta oposició: veiem com sovint, en segles de persecució, jueus van instigar-les i entregar cristians a les autoritats imperials, etc. A més que la separació entre cristianisme i judaisme té com a pedra de toc la acceptació de Jesús com a mesíes i Déu en uns i en els altres els rebutjar-ho. És a dir, crec que la seva posició és comprensible i no té cap cárrega racista com a normalment entenem avui el terme antisemitisme.

En aquesta línia, em semblen fora de lloc el citar a aquells que l'acusen de precursor d'Adolf Hitler: són opinions que no corresponen a un to rigorós i acadèmic, a més que falses: no va suposar cap mena de gir les obres del Crisòstom en la visió dels jueus en al seva història de la humanitat, així com en altres autors sí es troben coses molt pitjors respecte als jueus (això al fil de la denúncia de Parker), podriem fixar-nos, per exemple, en Luter.

A més, el judaisme no és ni tan sols un dels temes principals del Crisóstom. la seva obra és immensa, comentaris de centenars de pàgines a textos del nou testament, sermons pastorals, etc. Semblaria mirant l'article que la seva obra consistiria principalment en la crítica al judaisme, quan això és ben lluny de la realitat: la seva obra és principalment teològica (especialment cristològica, mig apologètica), moral (volent infondre bones costums en la seva audiència, criticant els abusos dels rics, per exemple) i espiritual (en part marcada al seu passat com a eremità i a la visió d'una església perseguida fins feia no gaire).

Per exemple, quan es parla de les seves obres, es diu: "Homilies sobre diferents parts de les escriptures i doctrina (Adversus judaeos)", però aquesta és una de tantíssimes i ni tan sols és la més importanat. Tenim les homilíes a cadascún dels cuatre evangelis, l'homilía a l'epístola als Hebreus, als Romans, als Efesis... Això només respecte al que versa sobre escriptures (on el "Adversus judaeos" em sembla ficat amb calçador, doncs no correspon a cap mena d'homilia directament comentant escriptura o doctrina).

En fi. Crec que seria bo de corregir com a mínim l'entradeta.

Xavilupe (disc.) 13:34, 27 abr 2024 (CEST)[respon]